Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

JP White berättare i dokumentärfilm

- Nej, nej, nej, det är inte min grej! Joakim ”JP White” Pettersson var skeptisk först. Men nu hörs den forne basisten i Vains Of Jenna som berättarröst i en amerikansk dokumentärfilm.

Filmen heter ”The vision of Paolo Soleri: Prophet in the desert” och handlar om arkitekten, filosofen och miljöförkämpen Paolo Soleri (se faktaruta).

Hur fick en basist i ett rockband från Falkenberg det här uppdraget? Förklaringen är att medlemmarna i Vains Of Jenna i flera år hade sin bas i Los Angeles och skaffade många kontakter där.

- Vi turnerade mycket och åkte bland annat igenom Arizona. Där träffade vi Lisa Scafuro som gjort filmen. Hennes dotter gillade vår musik och kom till en konsert. Därigenom lärde jag känna Lisa som berättade lite om att hon håller på med arkitektur och att hon arbetat med den här filmen ett tag, förklarar Joakim Pettersson.

Vains Of Jenna lade av i början av förra året efter sju år. De flesta bandmedlemmarna hade då sedan ett tag flyttat tillbaka till Falkenberg.

- Lisa höll kontakten och frågade om jag var intresserad av att göra berättarrösten i filmen. Jag var väldigt skeptisk. Visserligen hade jag erfarenhet av att vara i studio. Men det här var en helt annan grej än att spela bas och lägga lite bakgrundskör.

Samtidigt gillar han att testa nya grejer och gav till slut med sig, han skulle prova. Joakim läste in sig på Paolo Soleri och filmfolket skickade över manus till Sverige.

- Jag flög över till Arizona i februari förra året och fick träffa Paolo. Det verkar vara en skön och jäkligt duktig snubbe. Man fick intrycket att han sitter mest hela dagarna och tecknar. Hans studio ligger bara några kilometer från experimentstaden Arcosanti som han har skapat. Där fick man nästan en hippiekänsla, det var väldigt laidback.

Röstinspelningen gjordes i en studio i Phoenix och Joakim blev nöjd med resultatet.

- Det gäller att få det att flyta med bilderna och jag är ganska självkritisk. Men till slut kom det in en ganska skön stämning och det var asroligt att göra.

Ytterligare två falkenbergare har varit involverade i projektet. Eric Sernrot, numera boende i Stockholm, har hjälpt till med en del av redigeringen. Även Anton Sevholt (ett tag vikarierande gitarrist i Vains Of Jenna) står med som ljudtekniker till berättandet.

- Allt var inte helt klart när jag kom dit för röstpålägg. De var försenade med redigeringen, så jag fick komplettera lite när jag kommit tillbaka till Falkenberg och då hjälpte Anton mig i sin hemmastudio, förklarar Joakim.

Själv jobbar han för Kosmonaut och reser runt i Sverige och hjälper till att arrangera mässor, utställningar och liknande. Musiken har han för tillfället lagt åt sidan.

- Jag saknar den rätta glöden för musiken just nu.

Samtidigt är ”The vision of Paolo Soleri: Prophet in the desert” nu klar efter sex års produktion. Joakim har inte sett det färdiga resultatet, men filmen är 88 minuter lång och han bidrar med ungefär 20 minuters berättande.

Däremellan intervjuas Soleri själv och ett tiotal andra personer om hans betydelse som arkitekt, miljöaktivist och visionär.

Dokumentären väntas ha sin världspremiär inom några månader och ska visas på olika festivaler. Förhoppningen är att den ska finnas för distribution i Europa senare under året.

Lisa Scafuro som gjort filmen berättar via mejl varför hon valde just Joakim Pettersson:

- Innan vi började med efterarbetet av filmen hade jag letat efter den ”perfekta” berättarrösten. Min dotter Samantha presenterade ”JP” för mig för ungefär två år sedan och i samma ögonblick jag hörde honom prata visste jag att jag hade hittat min berättare. Engelsktalande med en lätt europeisk/svensk brytning och det viktigaste; en väldigt poetisk och konstnärlig ton i sin röst. ”JP:s” berättande är absolut perfekt för filmen!