Jordgubbar på julbordet?

Jordgubbar och midsommar är klockrent. Men färska svenska jordgubbar till jul? Inte lika självklart. Men alls inte omöjligt.

ANNONS
|

Redan nu finns det svenska odlare som töjer på säsongen över hela september. Och det går att odla ännu längre, om bara frosten håller sig borta.

–När min far var verksam plockade man jordgubbar 12–13 dagar. Sedan var säsongen över, säger Lars-Erik Nilsson i Getinge, som tillsammans med sin bror Per-Olof Nilsson driver Hallands Bär.

September ut

I dag är det annorlunda

–Själva säsongen är åtta veckor, sedan fortsätter vi september ut, säger Lars-Erik Nilsson.

Det sker med så kallade dagsneutrala plantor – jordgubbbsplantor som inte är så beroende av dagens längd, utan blommar tills det fryser.

Och fryser det inte förrän efter jul, så är det bara att odla och plocka.

ANNONS

–Men de ska skötas som barn, säger Nilsson om de ultrasena plantorna. Och inte ger de så mycket skörd heller, 60–70 gram kanske.

Smakar bra

Men bären smakar bra. Och det är ju egentligen det viktigaste.

–Vi har ju vant oss vid att det finns holländska och belgiska jordgubbar i affärerna sent på året, så varför inte svenska, undrar Nilsson.

Helst ska bären ätas rumsvarma, direkt ur kartongen. Glöm socker och vispgrädde.

–Och testa jordgubbar i salladen, de kan ersätta tomaterna!

ANNONS