Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jonas system sparar pengar åt företagen

Han sa upp sig från en VD-tjänst och satsade på eget företagande. Det kräver mod. Någon större nervositet visade inte heller Jonas Nordblom då han i samband med VarbergsGalan äntrade scenen för att ta emot priset som Årets språngbrädesföretag.

Jonas Nordblom lämnade Bohuslän och blev hallänning. 2003 anställdes han som logistik- och IT-ansvarig i Dooria-koncernen med placering i Kungsäter. Några år senare tillträdde Jonas VD-posten.
– Många företag effektiviserar sin produktion men få söker lösningar som underlättar administrationen. Det var just vad Dooria-koncernen sökte, ett affärssystem som förenklar samarbetet med kunder, leverantörer och transportörer.

En kurs vid Chalmers ledde till USA och det var vid ett företagsbesök där som Jonas fick upp ögonen för ett system som löste problemen.
– Jag erbjöd mig att bli återförsäljare i Europa. Det intresserade dock inte amerikanerna så i stället beslöt jag att försöka bygga ett eget affärssystem.

Jonas sa upp sig, startade så småningom Tradehawk och utvecklade ett demosystem som visades för pilotkunder. 2009 var en betaversion klar. Tre företag ville köra det nya systemet, bland annat tidigare arbetsgivaren Dooria. Ännu viktigare för Tradehawks utvecklingen var kanske Gunnebo-koncernen som i dag är största kund.
– De ställde höga krav och eftersom det är en internationell koncern fick jag möjligheter att testa programmet inte bara i Sverige utan även utomlands.

Med ett fungerande system var det dags för Jonas att söka finansiärer. Intresset var stort.
– Jag fick bra kontakt med Martin Jönsson, JSM Gruppen i Varberg. Han gav mig resurserna men också rådet att fortsätta jobba med programutvecklingen.

I somras inleddes så försäljningen på allvar och Tradehawk beräknas i år nå 4 Mkr i omsättning. För närvarande sysselsätts åtta anställda.
– Just nu diskuteras flera intressanta avtal. Bassystemet är klart och i fortsättningen tror jag vi kommer att jobba mer med kunddriven produktutveckling.