Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Johnsson lämnar HBK och Lukic lär ersätta

Holländska NEC Nij­megen. Det blir målvakten Karl-Johan Johnssons klubbadress de kommande åren. Ersättare ser ut att bli Stojan Lukic, Falken­bergs FF.

Enligt vad HN-sporten erfar är alltså ersättaren redan klar, Falkenbergs FF:s Stojan Lukic som har deklarerat att han vill lämna FFF efter den här säsongen och som redan bor i Halmstad.

– Det är ingenting som vi kan kommentera. Nu vill vi lägga av fokus på kvalet i stället, säger Mikael Kaller, HBKs fotbollsansvarige.

Den 22-årige Ränneslövssonen Johnsson vill avsluta med att föra Halmstads BK tillbaka i allsvenskan.

– Jo, det hade varit skönt att lämna HBK klart för allsvenskan igen, medger Kalle efter att ha skrivit på kontraktet med NEC fram till den 30 juni 2016.

Det var i juli som Johnsson första gången fick kännedom om holländarnas intresse.

– Men då trodde jag att jag bara var ett av flera alternativ. Det var först när jag fick veta att de sedan hade sett fler matcher som insåg att intresset var seriöst, förklarar Kalle.

För NEC Nijmegen, just nu i mitten av den holländska förstaligan Eredivisie, hade en plan för Johnsson.

Efter den här säsongen är det tänkt att han ska ta över efter den 38-årige ungraren och lagkaptenen Gábor Babos som då tar klivet tillbaka och i stället blir Joshua Smits konkurrenten om platsen som förstemålvakt.

– Det är inte många utländska klubbar som hade mig gett den här möjligheten. Så eftersom jag kände att det var dags att ta nästa kliv i karriären föll bitarna på plats.

Samtidigt vet Kalle att han redan i januari har chansen att konkurrera med Babos.

– Ja, klubben har sagt att visar jag att jag är bättre så kan jag ta platsen i målet redan till våren.

Medan Kalle och NEC är överens återstår detaljer kring överenskommelsen mellan klubbarna, trots att Johnssons nu löper ut.

– Det handlar om utbildningsersättning och eventuell vidareförsäljning, men vi räknar med att allt ska bli klart, säger Mikael Kaller och påpekar att NEC är den enda klubben som kommit med ett konkret bud.

För HBK-tränaren Jens Gustafsson är det med blandade känslor som han nu blir av med sin U21-landslagsmålvakt.

– Självklart hade vi sett att Kalle hade stannat. Men samtidigt ska vi vara stolta över att kunna leverera sådana spelare till proffslivet ute i Europa där många har haft delaktighet i Kalles fantastiska utveckling, inte minst hans moderklubb Ränneslöv.

– Fast jag ska villigt erkänna att jag hade varit mindre glad om Kalle hade stuckit till en svensk klubb...

Det lär också Kalle Johnsson vilja.

Direkt efter kvalet bär det av ner till Holland och Nijmegen för att titta på lägenhet, ordna en del praktiska saker och bekanta sig med både sina nya lagkamrater, managern Alex Pastoor och sin nya hemmaarena McDos Goffertstadion.

För i januari börjar allvaret och ett nytt steg i karriären – Kalle som inledde säsongen 2011 som tredjemålvakt i HBK men så småningom efter att Robin Malmkvist hamnat i Tromsö och Nauzet Perez blivit hemskickad blev förstemålvakt såväl i HBK som U21-landslaget.

– Det är små marginaler. Eller så är det ödet, skrattar den ödmjuke Rännelövssonen som kommer till en stad med 160 000 invånare som förutom sitt fotbollslag, som 2009 nådde åttondelen i Uefa-cupen, är mest känd för El Corte, en av Europas största platser för argentinsk tango och två musicerande bröder – Alex och Eddie van Halen.

In och ut? Karl-Johan Johnsson (t h) kommer att bli målvakt i holländska NEC Nijmegen de närmsta åren och mycket talar för att FFF:s målvakt Stojan Lukic är den som kommer att ersätta honom.