Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Hett mottagande. Jörgen Persson fick stryk i tre raka set mot världssexan Ma Lin i debuten för Tiangjin i den kinesiska pin­gisligan.

Jörgens nya pingisliv i Kina

Välkommen till den kinesiska ligan. Sa världssexan Ma Lin och blåste Jörgen Persson av bordet i sin debut för Tiangjin, 0–3. – Jag var fruktansvärt nervös, medger Lao Pe, gamle Persson, vars lag ändå besegrade Chang-Zhou med 3–2.

– Fram till 4–4 i första set – så långt hängde jag väl med, fortsätter den 46-årige Persson som vet vad som krävs på den här nivån.

För här pratar vi förutom världssexan Ma Lin även Chen Qi (16) och Xu Hui – den sistnämnde som i Eslövströjan körde över allt motstånd i Pingisligan, men Chang-Zou är – tredjeman.

Och i morgon väntar Shanghai med världstrean Xu Xin och världsnian Wang Liqin.

– Ja, alla de bästa kineserna är ju här så det är en enorm utmaning där det gäller att vara på tå.

När Jörgen för en dryg vecka sedan anlände till Kina pågick kinesiska mästerskapen och därför blev det först två dagar i Peking innan det förra måndagen bar av till Tiangjin och stor presentation med presskonferens inför tv och tidningar.

På ett gammalt krigsfartyg från andra världskriget...!

– Jag vet inte riktigt tanken med det, om man skulle ge signaler att vi skulle kriga oss till segern, med lite annorlunda var det... skrattar Jörgen.

Efter bara någon dags träning var det premiär – mot Sichuan. Men då valde tränaren Ma Wenge att bänka Jörgen.

– Han ville att jag skulle sitta och se och lära, förklarar Persson.

Jörgen må vara 46 år, men det visade sig att det fanns anledning till det.

Dels spelar man enligt OS-systemet, det vill säga enbart singlar där spelarna till de avslutande matcherna tas ut efter tre matcher. Dels är dubbeln tre set med tiebreak till sju i skiljeset.

Vid 2–2 i matcher spelas också bara tresetsmatcher och dessutom är det ständigt nya bollar – det vill säga, bollkallar förser spelarna med ny boll när en av avgjord för att dfå upp tempot.

– Det är väldigt tv-anpassat och jag tror att matcherna inte ska få pågå mer än två timmar.

Jörgen har redan lärt sig att den kinesiska pingisvardagen består av träning, träning, resor, träning, matcher och – middagar.

– Jo, det är mycket middagar och luncher med sponsorerna, berättar han på mobilen från den kinesiske förbundskaptenens biljardhall efter att nyligen ha avslutat en – middag.

– Och så träning då, fortsätter han. När vi i lördags åkte till Chang-Zhou tränade vi före avresan. Sedan var det resa och middag när vi kom fram och när jag trodde att det då skulle bli vila på kvällen blev det – två timmars träning till.

Men Jörgen klagar inte.

– Nä, absolut inte. Det är enormt lärorikt. Vi har myc­ket att lära oss så det är ingen tillfällighet att kineserna är i särklass bäst i världen. Jag försöker anteckna saker hela tiden som jag kan ta med sig hem.

Den nämnda debuten mot Ma Lin vill han dock radera ur minnet så fort som möjligt:

– Så nervös har jag inte varit sedan min första landskamp i Kina och det är ju några år sedan... Att nervositeten försvinner med rutinen och åren stämmer inte. Men det här var extremt, jag var spänd och hittade aldrig någon rytm.

Fram till december ska Jörgen, boende på hotell vid träningsanläggningen i stadens utkanter, vara i Tiangjin. Men det kan bli en fortsättning eftersom slutspelet är i januari och laget är obesegrat.

Fast några tankar på att lära sig kinesiska, mer än de fraser han kan sedan tidigare, har han inte.

– Njae, jag försöker väl i stället lära de yngre lite engelska.

– Och lite imponerade är väl kineserna att en 46-åring kan hålla den här nivån. Det märks eftersom många yngre kommer fram och gör tummen upp. Och det är kul.

Samtidigt har Jörgen naturligtvis koll, ”jag läser på HP-webben”, på vad som händer i Halmstad. Därför led han med HBK efter kollapsen mot Värnamo, men gladdes med Kristian och Mattias Karlssons EM-silver.

– Även om det var nära ett EM-guld så var det riktigt kul. Så jag hoppas att de kan ta med sig det in i singelspelet också. Det behöver vi i svensk pingis.