Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Glada uppfödare. Bengt Andersson är ägare och uppfödare till hästen Caramell KS (till vänster) Bengts dotter Jessica Andersson och fru Lisbeth Albrektsson är med på bilden. En möjlig framtida framgång är kanske Cruella de Vil KS, hästen till höger.

Inget pris – Bengt är glad ändå

Det blev inget pris för Bengt Andersson från Lindberg under ryttargalan i Globen på torsdagskvällen.

I stället utsågs Tord Bonde från Bosjökloster till Årets uppfödare.
– Det känns helt ok, det är inte alla som kommer så här långt och ens blir nominerade, säger Bengt Andersson på telefon från Globen.
Han var en av tre möjliga pristagare i kategorin och bara det var stort nog.
– Det känns som en stor ära. Jag är väldigt glad, på en skala till tio är jag väl uppe i tio.
För att vara aktuell som Årets uppfödare krävs att ha bidragit till framgångsrik avel inom hopp, dressyr eller fälttävlan. Bengts stolthet stavas Caramell KS, en hopphäst som under året har haft framgångar i världscupen med Varbergsryttaren Svante Johansson.
I våras blev hon sjua i världscupens europafinal och i världscupsfinalen i Genève tog hon och Svante Johansson en 19:e plats. I Globens Grand prixtävling förra året blev ekipaget tvåa, snuvade på förstapriset – en bil – av Rolf-Göran Bengtsson med bara några hundradelar.
Dessvärre är inte hästen med i Globen i år. Caramell har varit skadad och Svante Johansson är inte med i VM-laget. Just nu tävlar de i Tyskland, med sikte på att komma i form igen.
– Vi firar med alla andra uppfödare och världsryttare på galan istället, säger Bengt som igår åkte upp till Stocksholm med frun Lisbeth Albrektsson.
Bengt har Kristinebergs gård och stall KS i Lindberg och har sysslat med hästuppfödning i 40 år. Konsekvent avel ligger bakom en häst som Caramell, menar han.
Lite tur och rätt ryttare spelar också roll.
– Svante tar fram det bästa hos henne. Hon har stor hoppkapacitet, är inte världens snabbaste, men hon är en mästerskapshäst.