Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frälsningsarmén hämtar regelbundet upp mat som närmar sig bäst före-datum hos ICA Kvantum i Varberg. Maten fördelas och skänks till barn och familjer som har det svårt. Vid jul blir insatsen än större.

ICA sprider julkänslor i Varberg: "Behoven har ökat i år"

Allt från ungdomsidrotten till behövande familjer och barn stöttas varje år av ICA Kvantum och ICA Hajen Lågpris i Varberg. Enligt ställföreträdande ICA-handlaren Victor Andersson är insatserna viktiga för att bidra till en positiv utveckling av samhället. En del i detta är julgåvan.

Varje jul sedan fem år tillbaka skänker ICA-butikerna runt 100 000 kronor till behövande i Varbergs kommun. Föreningar som Brottsofferjouren, Röda Korset, Kvinnojouren Frideborg, Trygga barnen, Tjejjouren Tigerlilja och Frälsningsarmén är några av dem som med värme tar emot julgåvan.

– Vi är otroligt tacksamma för detta. Under hela året skänker ICA mat som närmar sig bäst före-datum och med julgåvan kan vi komplettera med basvaror som pasta, ris och konserver, berättar Per-Göran Gniste, kårledare för Frälsningsarmén Varberg.

Utsatta familjer har ökat i Varberg

Per-Göran berättar att coronapandemin gjort att allt fler familjer är utsatta i Varberg.

Victor Andersson, ställföreträdande ICA-handlare ICA Kvantum och ICA Hajen Lågpris.
Victor Andersson, ställföreträdande ICA-handlare ICA Kvantum och ICA Hajen Lågpris.

– De familjerna har ökat betydligt. Vissa har förlorat sitt jobb, andra har blivit utförsäkrade. Vi har tyvärr många namn på vår lista. Men att lokala aktörer skänker pengar och mat gör att vi kan hjälpa många av dem.

För Victor Andersson och hans kollegor är julgåvan en självklar insats.

– Vi vill hjälpa dem som har det svårt, särskilt under en tid som är tuff för många. Vi måste komma ihåg att julen inte är fantastisk för alla. En del av julgåvan används till mat, en annan del till julklappar till barn. Föreningarna jobbar lite olika men gör alla ett fantastiskt arbete, säger han.

"Betyder oerhört mycket"

Hand i hand med julgåvan går sponsringen av Varbergs många föreningar. Jonas Klavberg som var med och grundade innebandyföreningen Warberg IC tycker att ICA Kvantum och Hajen Lågpris definitivt tar sitt ansvar i Varbergs föreningsliv.

Foto: Warberg IC
Foto: Warberg IC

– Deras sponsring betyder såklart oerhört mycket. Utan sponsorer fungerar inte verksamheten. Många förknippar sponsring med elitlagen men det är ju framför allt ungdomsidrotten som stöttas här, säger Jonas och räknar upp kostnader som hyror, domare, material och basutrustning som gör idrottandet möjligt.

Hälsotänk i tidig ålder

Han får medhåll av Joakim Lindner som jobbar med försäljning för fotbollsklubben Varbergs BoIS, där han också ingår i det allsvenska herrlaget.

Foto: Varbergs BoIS FC
Foto: Varbergs BoIS FC

– Att stora företag som ICA är med på tåget betyder fantastiskt mycket för oss. De var med när det gick knackigt och det är med oss nu när det går bättre. Sedan är det ju också damsidan och framtiden som sponsras genom ledarutbildningar och att våra ungdomslag får åka på cuper och turneringar. Sponsringspengarna är det som får klubben att gå runt, förklarar Joakim.

Victor ser ungdomsidrotten som en väldigt viktig del av samhället.

– Det gör att barn och ungdomar får möjlighet att utöva idrott, vara del av en gemenskap och tänka på hälsa redan i en tidig ålder.

 

ICA Kvantum och ICA Hajen Lågpris sponsrar årligen fler än 100 föreningar i Varberg. Förutom idrottsföreningar kan det handla om skolor, UF-företag, hjälporganisationer med mera.