Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Victor Andersson, ställföreträdande ICA-handlare på ICA Kvantum och ICA Hajen Lågpris i Varberg.
Victor Andersson, ställföreträdande ICA-handlare på ICA Kvantum och ICA Hajen Lågpris i Varberg.

ICA-butikernas julgåva lovordas i Varberg

Som en del i ICA Kvantums och ICA Hajens välgörenhetsarbete gör de båda Varbergsbutikerna varje jul en extra insats för behövande. Julgåvan på runt 100 000 kronor går bland annat till julmat för familjer och ensamma som har det tufft ekonomiskt, men också till arbetet med hållbar utveckling i några av Europas fattigaste länder.

En organisation som tar emot en del av ICA Kvantums och ICA Hajens julgåva är den lokala Pingstförsamlingen i Varberg. I deras fall är pengarna riktade till projektet Julhjälpen.

– Alla som blivit beviljade försörjningsstöd i Varberg i november blir erbjudna en kasse med julmat till ett värde av 750 kronor, det gäller både familjer och enskilda personer, förklarar Semias Schenberg, verksamhetsledare för Second Chance som är en del av Pingst Varbergs sociala engagemang.

Får pengar över till julklappar

Semias berättar att det finns familjer i Varberg som säger att de tack vare kassen med julmat kan fira jul som många andra.

– De här personerna uttrycker att det ger möjlighet att höja tillvaron lite, så att julafton inte bara blir en vanlig dag. En del berättar att de tack vare matkassarna får pengar över att köpa några julklappar till barnen. Det gör en väldig skillnad.

Hur viktigt är det att Kvantum och Hajen är med och stöttar organisationer som er?

– För oss är det jätteviktigt. Hajens personal hjälper dessutom till att packa i ordning all mat vi beställt på rullvagnar, så vi får även mycket praktisk hjälp, säger Semias.

Hjälper utsatta i fattiga länder

En annan organisation som omfattas av Kvantum och Hajens julgåva är den ideella insamlingsstiftelsen Loza Foundation som drivs av varbergaren Sabina Grubbeson. Organisationen riktar sina insatser till Europas utvecklingsländer och fokuserar just nu på Nordmakedonien och Bosnien.

Sabina Grubbeson, generalsekreterare för Loza Foundation, besöker en barnfamilj som lever i extrem fattigdom i Nordmakedonien.
Sabina Grubbeson, generalsekreterare för Loza Foundation, besöker en barnfamilj som lever i extrem fattigdom i Nordmakedonien.

– Vi arbetar för dem som är mest utsatta. Det ena exemplet är funktionshindrade människor som placeras på stora institutioner där de lever i vanvård och misär. Det andra exemplet är barnfamiljer som lever i extrem fattigdom och som behöver hjälp att komma på fötter. Vi hjälper till med basala behov såsom mat, kläder och tak över huvudet vilket är en förutsättning för att kunna gå i skolan eller söka arbete, berättar hon.

”Att ICA är med betyder mycket”

Pengarna som Loza Foundation får in är enligt Sabina avgörande för att de ska kunna hjälpa till att utveckla allas rätt till skola och funktionshindrades rätt till vård i de aktuella länderna.

– Vi arbetar med grundläggande mänskliga behov som mat, vatten och värme och på så sätt är julgåvorna bokstavligt talat livsviktiga. Det är framför allt nu inför julen som företag och privatpersoner verkligen öppnar sina hjärtan. Att en stor lokal aktör som Kvantum och Hajen är med har väldigt stor betydelse för oss.

Sabina möter några hemlösa barn som bosatt sig på en nedlagd skola i Nordmakedonien.
Sabina möter några hemlösa barn som bosatt sig på en nedlagd skola i Nordmakedonien.