Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Konst som berör. Maria Miesenbergers fotokonst framkallar både glädje och skräck. ”Positiva eller negativa reaktioner spelar ingen roll, det viktiga är att väcka betraktarens känslor”, säger hon.

Hyllad konstnär ställer ut på Hamnmagasinet

Skurtrasor, barn som leker kurragömma och retuscherade familjefoton som väckt starka känslor. På måndag inleds Maria Miesenbergers utställning på Konsthallen i Varberg.

Mellan fotografier och kollage leker några barn kurragömma med sig själva i skulpturserien ”Hide and seek”. Materialet är blankpolerad aluminium och varje verk har fått en unik yta med fingeravtryck baserade på kamouflagemönster.

– Jag är väldigt intresserad av hur en persons identitet skapas och formas från unga år. Till exempel hur man i tidiga tonåren börjar utforska sig själv och sin kropp, säger Maria Miesenberger.

På samma tema finns också fyra kuvöser med små textila huvudfotingar i glasvitriner och svarta bronsskulpturen ”Half an angel” med en obekymrad sexåring som sträcker på sig.

Fotosviten ”Sverige/Schweden” som påbörjades redan 1993 är representerad med elva bilder.

– Det är bilder ur mina egna familjealbum, där jag har svärtat ner ansiktena och skapat diffusa figurer. Tanken är att skapa ett ”evighetens fotoalbum”. Det är inte mina privata känslor som står i fokus, det ska väcka betraktarens egna känslor. Det sker subtilt genom till exempel olika färgval eller små provokationer.

Reaktioner har sviten också framkallat.

– För somliga väcker bilderna varma och positiva minnen. Men någon annan har upplevt en picknick som en fruktansvärd scen och frågat mig ”Hur kan du göra så här?”

I fotosviten ”Self Portrait Uncut” presenterar hon sex verk där hon själv blottar sin strupe.

– Jag arbetar med ett tvetydigt uttryck och små förskjutningar i bilden. Det handlar om att man erkänner sina svagaste sidor.

Ett något oväntat material dyker också upp. Två stora handsydda kollage av riviga skurtrasor, utsmyckade i jugendstil och sydda med langettsöm.

Maria Miesenberger är dubbelt aktuell i Varberg. Hon smyckar också Engelska parken med skulpturer, ett projekt som dragit ut på tiden.

– Jag arbetar med en speciell gjutteknik och gjuteriet jag tidigare arbetat med har lagt ner. Förhoppningsvis kan vi inviga parken i höst, men det är för tidigt att säga.

Fotnot. Utställningen på Hamnmagasinet pågår mellan 6 juni och 28 augusti.

c Det är inte mina privata känslor som står i fokus, det ska väcka betraktarens egna känslor.

maria miesenberger