Hurra och stående applåder på nationaldagen

Förintelseöverlevaren Emerich Roths tal på nationaldagsfirandet i Societetsparken lämnade ingen oberörd. – Det var nog de längsta applåderna någonsin, sa en av alla som sedan ville tacka honom personligen.

ANNONS
|

–Att jag skulle stå här som högtidstalare på nationaldagen i Sverige är lika osannolikt som att en flaskpost hittar sin rätta ägare, inledde Emerich Roth, en av få överlevare från förintelsen kvar i livet.

Hela sitt yrkesliv i Sverige har han ägnat åt socialvård och kriminalvård och åt att hjälpa unga som har hamnat snett. Det var också temat för hans tal, som inte lämnade någon oberörd.

– Vi som har upplevt hatet, våldet, nazismen och rasismens värsta fasor, vi vet vad detta hat och vad våldet gör. För att stoppa det krävs kunskap om vad hatet bottnar i. Efter 30 år i socialvården och kriminalvården vet jag att en kärlekslös barndom är orsak till att somliga hamnar fel i livet, sa Emerich Roth, som anser att skolan har en avgörande roll.

ANNONS

I fredags delade han ut 27 januaripriset till Påskbergsskolan för skolans aktiva arbete om förintelsen.

Efter talet kom flera –både barn och vuxna – fram för att tacka. Elsa Cederholm, elev på Påskbergsskolan, fick en lång kram av Emerich Roth.

–Jag tyckte han sa så bra saker, som att man uppfostrar barn med kärlek. Och att människor inte är födda dåliga utan att det är det dåliga någon gör som det är fel på. Och så är det coolt att han överlevde.

ANNONS