Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Riskabel telefon?

Hur säker är telefonen?

Det är dags att tala klarspråk om riskerna med mobiltelefoni och medge dess mörka baksida, skriver Tore Fahlström, ordförande för Strålskyddsstiftelsen.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Hela Sverige ska ha bra telefoni. Bra mobiltelefoni handlar om trygghet och skönmålningarna av verksamheten måste få ett slut, skrev IT-minister Anna-Karin Hatt i HN den 6 april när hon propagerade för allt högre mobiltäckning och mer användning av mobiltelefonin.

Jag håller med om att alla i Sverige ska har rätt till bra telefoni som är trygg och säker och att skönmålningarna av verksamheten måste få ett slut. Men regeringen gör tvärtom. Den medverkar till att många människor i Sverige tas ifrån den enda telefon de kan använda. Deras telefonledningar rullas ihop, för att bereda väg för ökad mobiltelefoni – som de inte kan använda eftersom då de får svåra symtom av strålningen. Många ställs nu helt utan tillgång till telefoner. Regeringen känner till detta, men väljer att blunda.

Det är dags att medge mobiltelefonins mörka baksida och tala klarspråk om riskerna. Vi måste ha en telefoni och kommunikationsteknik som är säker och långsiktigt hållbar och då gäller fast telefon och utbyggt fibernät.

Mobilanvändning ökar risken signifikant för aggressiv hjärntumör. Risken är högre för ungdomar och barn. Barn, ungdomar och vuxna som använder mobilen mycket eller exponeras mycket för mobilstrålning har också sämre psykisk hälsa, mer sömnproblem och huvudvärk. Exponering för mobilstrålning under fosterstadiet kan orsaka bestående skador på hjärnan. Listan på hälsorisker med mikrovågsstrålningen från mobiltelefonin skulle tyvärr kunna göras mycket längre.

Genom regeringens och myndigheternas passiva inställning till hälsoriskerna och beredvilligheten att gå mobilindustrins ärenden har strålningen tillåtits öka explosionsartat, utan skydd mot hälsorisker och kontroll av effekter för folkhälsa och miljö. De riktlinjer som reglerar strålningen är föråldrade och skyddar bara mot effekter av ofattbar kort exponering: sex minuter. Vi ser också att de sjukdomar som forskningen kopplat till strålningen ökar alarmerande: den psykiska ohälsan, sömnproblemen, huvudvärken och cancer.

Tore Fahlström