Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Chockad på hotell. 20-åriga Anna blev vittne till hur hennes ombudsman golvades när de förhandlade med hennes tidigare chef. Anna flydde ut från rummet och mådde igår mycket dåligt efter händelsen.

Hotellchefen misstänks ha slagit ner fackets ombudsman

En facklig ombudsman ska ha golvats vid en löneförhandling på Pedersens hotell i Ullared på onsdagen. Polis larmades till platsen och hotellägaren Andreas Pedersen anmäldes misstänkt för bland annat misshandel.

Vid tiotiden på onsdagen inledde Hotell- och restauranganställdas förbund förhandlingar om en 20-årig medlem som har krav på utebliven lön under sin provtjänstgöring, cirka 13 000 kronor. Med sig hade kvinnan den fackliga ombudsmannen Susanne Blom.

– Jag har varit ombudsman i 15 år och varit med om många märkliga fack­liga förhandlingar, och är van vid att hantera hotfulla och känslofyllda situationer. Denna slår allt, säger Susanne Blom.

Medlemmen, vi kan kalla henne Anna, blev vittne till vad som skedde:

”Vi träffas i ett utrymme inne i hotellet och sitter runt ett barbord. I början går det lugnt till , men plötsligt försöker hotellägaren ta ett papper som vi haft med. Han blir som förbytt, och slår ner ombudsmannen. Hon slår i armbågen så det börjar blöda och han drar sönder hennes halsband.”

”Han står böjd över henne och skriker hotfullt och jag känner bara att jag måste ut, ut! Någon som står i receptionen hjälper mig och jag springer allt vad jag orkar. Sedan ser jag hur min ombudsman också kommer ut från hotellet och hon ringer polisen som snabbt kommer dit.”

På polisstationen i Ullared lämnade både Anna och Susanne Blom in anmälan om misshandel och olaga hot. Eventuellt kan det också bli polisutredning om hot mot tjänsteman, då Susanne Blom hade en roll som facklig företrädare för en medlem.

Anna var chockad och mådde dåligt efter händelsen.

– Jag skakar och har kräkts säkert sex–sju gånger. Det här var fruktansvärt.

Susanne Blom är kassör i Hotell- och restaurang­anställdas avdelning för Skåne, södra Halland och Blekinge. Hon är en rutinerad förhandlare, har mött många restaurangägare i känsloladdade förhandlingar.

– Idag gick jag bet för förs­ta gången. När han stod böjd över mig och vrålade ”Ut!” kände jag mig rejält hotad, säger hon.

Susanne Blom tar nu hjälp av förbundets jurister med hur de ska hantera schismen med hotellet, dels kravet som man driver åt sin medlem, dels polis­utredningen.

HN har förgäves sökt hotellägaren Andreas Pedersen för en kommentar.