Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Inte stillasittande. Kristina Segerfelt rastar hundar inklusive sina egna sex-sju timmar om dagen.

Hon låter hundarna tänka till

Husse och matte kanske jobbar långa dagar. Då rycker Kristina Segerfelt från Sällstorps Hundrike in. Hon inte bara rastar hundarna utan aktiverar dem på olika sätt.

Det blåser friskt vid hamnen i Stavder när vi möter Cristina Segerfelt, Björn Carlson och Shiba-hundarna Tashi och Hina. Kristina Segerfelt startade Sällstorps Hundrike för sex år sedan. Hon är professionell hundrastare och ansluten till Rasta Hunden Sverige AB.

– Det är ett härligt jobb och ett alternativ till hunddagis som inte passar alla hundar. Det har blivit väldigt populärt. Jag är ensam om att vara ansluten till Rasta Hunden i Varbergs kommun, säger hon.

Hon rastar ett tiotal fasta rastningshundar och åker då hem till dem. Ägarna har valt hur många dagar i veckan som hunden ska rastas och om det ska göras i 30 eller 60 minuter. Dessutom tar hon enstaka rastningar som kan liknas vid drop-in.

– Jag erbjuder alla rastningshundar aktiveringstjänsten ”Nöjd hund” och den har blivit väldigt populär. Den innebär både fysisk och mental aktivering av hunden som sker genom nosarbete, sökövning, spår, balansövning där motoriken tränas och lydnad till exempel.

Björn Carlson som bor i Väröbacka arbetar i Göteborg och anlitar sedan ett drygt år tillbaka Kristina Segerfelt tre dagar i veckan.

– Det är värdefullt på flera sätt. Hundarna får träning på ett sätt som jag inte kan ge dem och de tycker det är roligt, säger han.

Dessutom kan Kristina med sina tränade ögon upptäcka om något inte står rätt till med hundarna. Björn berättar att en av hans hundar hade skadat en tass. Han märkte det inte men det gjorde Kristina.

Kristina har förberett en övning för att visa oss hur det kan gå till. Tashi och Hina kommenderas att söka. De nosar sig snabbt fram till en nyutslagen björk. Där har Kristina gömt hundgodis. Det tar en stund för dem att nosa fram godbitarna och fundera ut hur de ska komma åt dem som ligger svårtillgängligt.

– Tashi och Hina kan springa hur många mil som helst utan att bli trötta men när de utsätts för sådan här hjärngympa är de väldigt trötta sedan på kvällen, säger Björn Carlson.

Varje rastning avslutas med passivitet så att hundarna är lugna och har hunnit komma ner i varv när Kristina lämnar dem. Hon håller också privatträningar för hundar och ägare. Det kan vara för att få hunden att dra mindre i kopplet eller att det ska gå bättre att möta andra hundar.