<strong id="strong-0cfcbe1ee56f903b0ba6ef8923283fc6">Gammeldansk jul</strong>. I Den Gamle Bys historiska kvarter i Århus kan besökarna i vinter uppleva mer än 400 år av dansk julhistoria.
Gammeldansk jul. I Den Gamle Bys historiska kvarter i Århus kan besökarna i vinter uppleva mer än 400 år av dansk julhistoria. Bild: Den Gamle By

Historiska kvarter skapar magi: ”Tidsresa i julens tecken”

Den Gamle By i Århus är mer eller mindre som en tidsmaskin. Bland de uppbyggda historiska kvarteren kan besökarna göra resor tillbaka till jularna 1864, 1927 och 1974.
– Det kan vara svårt att förklara stämningen. Den måste upplevas, säger Lars Vesterlykkegaard.

|
Advertisement

Varje jul besöker omkring 150 000 personer det levande museet Den Gamle By i Århus. Många av dem är hallänningar som tagit Stena Line-färjan från Halmstad till Grenå.

I Den Gamle By finns 80 historiska hus hämtade från 25 städer över hela Danmark. I juletid, när byggnaderna pyntas och häst och vagn passerar utanför fönstren, är det lätt att glömma när man egentligen är.

I Den Gamle By är man noga med de tidstypiska detaljerna.
I Den Gamle By är man noga med de tidstypiska detaljerna. Bild: Den Gamle By

– Många har det som en årlig jultradition, att komma hit och känna stämningen, smaka på julen och njuta av alla historiska juldekorationer. När man går runt på våra mysiga gamla gator möts man av skådespelare i tidstypiska kläder och här känns ständigt doften av glögg och den danska julklassikern Flydende Æbleskiver, en slags rund munk på 1800-talsrecept, berättar Lars, som är kommunikationschef.

Vill skapa dialog mellan generationer

I vinter kan det spektakulära museets besökare ta del av jultraditioner från 400 år tillbaka i tiden, men det är i nedslagsperioderna 1864, 1927 och 1974 det mesta krutet är lagt.

Även 70-talskvarteret i Den Gamle By julpyntas, om än lite mer sparsamt.
Även 70-talskvarteret i Den Gamle By julpyntas, om än lite mer sparsamt. Bild: Den Gamle By

– Tidsresan utgår från vanliga människor och hur de levt sina liv, vilka traditioner man hade och inte minst varför man gjorde som man gjorde. Det gör hela upplevelsen väldigt aktuell och närvarande, eftersom du kan se dig själv i historien. Speciellt i 70-talskvarteret som väcker många känslor och skapar dialog mellan generationer, vilket är hela syftet, förklarar Lars.

Jullyktan tänds när mörkret faller

Nytt för i år är att Den Gamle By även satsar på något de kallar för Aftenjul, där museets besökare kan uppleva den speciella atmosfären när mörkret sänker sig och julbelysningen tar över.

LÄNK: Planera och boka en resa till ett juldekorerat Danmark här

– De får speciella turer i skenet från jullyktan och våra experter berättar om julens historia. Biljetterna håller på att ta slut men vi hoppas kunna utöka konceptet till 2022, säger Lars.

”Ta med danska klassiker till julbordet”

Runt om i Den Gamle By finns förutom de tidstypiska butikerna en hantverksmarknad samt olika stånd och restauranger där du kan köpa danska juldelikatesser av historisk karaktär. Några av specialiteterna hoppas Lars följer med Stena Lines resenärer tillbaka till de svenska julborden.

Här kan besökarna passa på att smaka danska julspecialiteter.
Här kan besökarna passa på att smaka danska julspecialiteter. Bild: Den Gamle By

– De svenskar som kommer hit bör ta med sig traditionen med Æbleskiver till glöggen. Och så har vi ju Den Gamle Bys julöl som är inspirerad av den allra första julbryggda ölen. Förutom det danska rågbrödet – som måste ätas med sill – gör våra bagare många traditionella danska julkakor som vaniljkransen, honungshjärtan och massa annat gott.