Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Trubadur. Peter Ahlborg besökte Varberg på sin gatuturné mot bostadsbrist och hemlöshet. Bild: Annika Karlbom

Hemlös på gatuturné

Peter Ahlborg reser land och rike runt med sin gitarr för att uppmärksamma hemlösheten, som han själv har stor erfarenhet av. Under tisdagen var han i Varberg.

”Stoppa hemlösheten. Bygg mer!!!!” står det på den stora hemmålade skylt som Peter Ahlborg förutom en gitarr, mikrofon med stativ och en liten förstärkare släpar med sig runt om i städerna.

– Det är meningen att jag ska hålla på till valet. Om jag inte ger allt så kommer jag ångra mig efteråt, berättar Peter.

För sju år sedan blev han själv hemlös efter en separation. Sedan dess har han haft omkring 25 olika andrahandskontrakt i sju olika städer och till och från bott på vandrarhem i längre perioder. Allt samtidigt som han försökt ha sin dotter på någorlunda rimliga intervaller.

– Man tror att det ska handla om en kort tid men sen fastnar man i en neråtgående spiral. Jag träffar väldigt mycket människor i samma situation och de allra flesta är vanliga Svenssons som förlorat sina hem på grund av ekonomi och inte problem med droger eller alkohol.

Hans självpåtagna uppdrag är att sätta bostadsbristen, som han menar skadar hela samhället, på agendan.

– Det måste till krafttag, annars kommer det aldrig att hända något. Segregationen och klassklyftorna bara ökar, och det förlorar hela samhället på.

Själv hankar sig Peter fram på att sälja Faktum, de hemlösas tidning, och hål- ler vid sidan om även på med en dokumentärfilm och hemlöshet och bostadsbrist.