Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Morötter är mums. Elefanten Jonla matas av djurskötaren Domitro Kostel Daniel. De tre elefanterna får tillsyn dygnet runt av sina två djurskötare.

Helkvällar på hemmaplan i Älvsered

De tre elefanterna är på plats, artisterna likaså. Det nya tältet är rest och repetitionerna pågår för fullt. Det är cirkusdags i Älvsered.

Den tunga röda sammetsridån med sina guldfransar rör sig en aning när cirkusdirektör Bengt Källquist går in i manegen. Tältet är nytt för säsongen. Det är högre, spetsigare men framförallt av en modernare variant utan sidomaster som skymmer sikten. Därinne är ljusanläggningen redan på plats.

– Ljus, ljud och kostymer är viktiga delar, liksom regi. Förr kom artisterna med sina färdiga nummer, men nu har vi en regissör för att få ett flöde och ett fokus. Det är en helhetsupplevelse vi vill ge, säger Bengt Källquist.

En cirkusföreställning är en annorlunda nöjesupplevelse, särskilt i mötet mellan djur och människa.

I år är det en varierande samling djur som åker på turné. De tre sydafrikanska elefanterna Jonla, Jenny och Jara, inhyrda för säsongen, får sällskap av kameler, lamadjur, hästar och dresserade kor, grisar och getter. Jo, du läste rätt. I år visar cirkus Maximum ett lantdressyrnummer.

– Många storstadsbarn har aldrig sett kor och grisar. De vet inte varifrån mjölken kommer, så vi vill visa även svenska djur. Det blir lite Emil i Lönneberga, säger Bengt Källquist.

På fredag är det dags. Då är det premiär i cirkusens hemort Älvsered och efter det väntar en pressad turnéplan genom Sverige, en kväll per stad.

Vissa datum är spikade, varje år är cirkusen i Falkenberg på Valborgsmässoafton och i Varberg den första maj. Cirkusdirektören har haft funderingar på att ändra i planen, för att kunna stanna på vissa platser någon dag längre, men vågar inte riktigt.

– Vi är lite fast i traditioner. Folk vet att vi kommer till deras ort den och den dagen, de vet hur det brukar vara, säger han.

Men på det hela taget är mindre orter oftast bättre ur publiksynpunkt är större. Onsala, Kullavik och Åsa ger mer besökare än Kungsbacka.

– Det är så. På vissa ställen tycker man om att gå på cirkus, säger Bengt Källquist.

Efter 25 år i cirkuslivet har han även lärt sig hur publiken fungerar. I Skåne går det inte åt mycket sockervadd, det gör det däremot i Norrland. Det är lokala skillnader som håller i sig år från år.

– Jag tror det beror på att till cirkusen går man hela familjen. Barn kommer med föräldrar och far- och morföräldrar och de för sina traditioner vidare. Åt man sockervadd på cirkusen som liten för man det vidare till sina egna barn, säger Bengt Källquist.

Det finansiella läget oroar inte honom.

– Jag tror snarare att det är bra för oss. Familjer som inte har råd att åka till Stockholm för att gå på Gröna Lund går på cirkus istället. De behöver inte åka någonstans, för vi kommer till dem.