Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/23

HBK:s kvalbragd på Olympia – se bilderna!

Med sitt första mål för HBK gjorde Marcus Mathisen 1–1 i 87:e minuten. Tre minuter senare satte han ett drömmål – med fel fot – och sköt upp klubben i Allsvenskan. Kvaldramat fick ett sagoslut som hade fått HC Andersen avundsjuk.

Allsvenskt kval: match 2:2

Helsingborg-HBK 1-2
(2-3 totalt)

– Jag kan inte sätta ord på det, det är fantastiskt, utbrister en lycklig Marcus Mathisen utanför ett euforiskt HBK-omklädningsrum.

Läs också: Så firade HBK sin återkomst till allsvenskan

Den 20-årige dansken som värvades från FC Köpenhamn för knappt fyra månader sedan hade inte gjort ett enda mål för Halmstads BK inför den avgörande kvalreturen mot Helsingborgs IF.

– Jag trodde det skulle bli frispark, men så märkte jag att det inte blev något så då vände jag över den till andra sidan, berättar kvalhjälten.

Efter drömmålet behövde ett chockat Helsingborg göra två mål för att inte åka ur Allsvenskan. Det lyckades Henrik Larssons mannar inte med. Helsingborg får spela i andraligan för första gången på 24 år och efteråt uppstod tumult när hemmafans stormade planen och attackerade anfallaren Jordan Larsson.
Läs också: Larsson attackerad av supportrar​
Bara en kvart tidigare var det helt andra tongångar på Olympia dit 11 071 personer hade tagit sig. 

I den 82:a minuten hade nämligen nyss nämnde Jordan Larsson satt 1–0, fint framspelad av Bradley ”Surprise” Ralani, bakom Stojan Lukic. Ett mål som såg ut att hålla HIF kvar i svensk fotbolls finrum. 

Men så var det den här dansken, succéförvärvet från FC Köpenhamn som skrev på för 2,5 år med HBK efter att tränare Janne Jönsson fått ett tips från FCK:s tränare, tillika vän, Ståle Solbakken.

Efter att Fredrik Olsson vrickat fram Andreas Bengtsson och denne blivit nersparkad av Ralani fick HBK straff.

– Det var meningen att Sead (Haksabanovic) skulle slå den. Men han kom fram till mig och sa att du tar den, och då säger jag inte nej. Jag hade faktiskt sagt till Sead på träningen innan att jag ville slå straffen om vi får någon.

Hur gick tankarna innan straffen?
– Vi övade lite straffsparkar i går efter träningen och jag hade en skön känsla i kroppen. Jag har slagit många straffar och var inte så nervös. Jag trodde på att jag skulle sätta den.
Pysdrowski slängde sig åt höger, men bollen satt säkert i målvaktens vänstra hörn.

Kvalsegern, 3–2 totalt efter 1-1 på Örjans vall, var helt rättvist tyckte anfallaren Fredrik Olsson.

– Det vi har gjort är fantastiskt. Vi är klart bättre än Helsingborg i tre av fyra halvlekar och förtjänar det här tycker jag, säger Olsson som 2015 var med och sköt upp Jönköpings Södra i Allsvenskan men skrev på för HBK och blev kvar i Superettan.

– Jag har kontrakt nästa år, men vi får se om jag ringer runt till Superettan igen, skrattar Olsson innan han slår fast.

– Jag stannar, absolut.