Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Val. Vad som mödosamt byggts upp under generationer tycks inte duga i dag, menar insändarskribenten. Bild: JESSICA GOW / TT

Har folk blivit galna?

Nu tycks folk fly åt både höger och vänster.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Vi lever i ett av världens rikaste och bästa länder. Åtminstone vi som är lite äldre minns hur även våra föräldrar och än mer våra far- och morföräldrar fick slita ont och ofta bodde uselt. Ungdomar fick nöja sig med några få obligatoriska skolår och ta jobb efter det. Vanligt folk åtnjöt få bidrag eller andra sociala förmåner att tala om.

Vi har nått dit vi nu är genom att steg för steg forma en bättre tillvaro för de många utefter en politisk mittfåra. Än har tyngdpunkten legat lite till vänster och än lite till höger – men aldrig långt från mitten.

Nu tycks folk fly både åt höger och vänster. Vad som då skulle kunna bli bättre är svårt att begripa. Partierna försöker jaga ifatt de flyende med löften om miljoner och miljarder. Ingen verkar ens ta varning av att kronan djupdyker i värde sett till andra länders pengar.

Vad som mödosamt byggts upp under generationer tycks inte duga. Hellre än att fortsätta framåt vill man vrida klockan tillbaka – till vad glädje kan den som upplevt andra förhållanden även i Sverige fråga sig.

Visar sig opinionsinstituten få rätt även på valdagen kan jag inte annat förstå än att folk har blivit smått galna.

Göran Johansson, född 1937