Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jennifer Johansson är kökschef på Happy Fish i Varbergs fästning. Foto: Frida Johansson

Happy Fish sticker ut: "Vi är ingen klassisk bistro"

Direkt innanför det första valvet i Varbergs fästning skapas fiskrätter med en twist. Efter fjolårets succéartade debutsäsong hoppas nu kökschefen på Happy Fish att fler ska upptäcka restaurangens ovanliga smakkombinationer.

Säsongsbetonade råvaror från Sverige. Smaker från världen. Jennifer Johansson, kökschef på Happy Fish, vill servera enkla fiskrätter – men göra dem unika.

– Vi vill inte vara en klassisk fiskbistro utan vi gör det som vi tycker är jäkligt kul, gott och spännande, säger Jennifer Johansson.

Hon och gänget i köket har bland annat experimenterat med ett par av de mest klassiska rätterna i fisk- och skaldjursgenren.

Läs mer och boka bord på Happy Fish här

– Vi har tagit in influenser från det asiatiska köket och gör bland annat en Moules frites med en grön curry och koriander. Sedan kör vi en Fish and chips med rödtunga, padrones, chorizo och smörslungad färskpotatis, den blev en väldig hit förra sommaren.

Säsongsbetonade råvaror är i fokus hos Happy Fish.
Säsongsbetonade råvaror är i fokus hos Happy Fish.

Gästerna skapar stämningen

Det har gått ungefär ett år sedan Happy Fish slog upp portarna innanför Varbergs fästnings murar. Efter ett lugnt vinterhalvår är det snart dags för högsäsong igen.

– Vi håller på att sätta ihop sommarmenyn nu. Det ska bli fantastiskt roligt att möta alla gäster igen, det är dem som skapar stämningen, säger Jennifer Johansson.

Just det där sistnämnda är viktigt för Happy Fish.

– I dag handlar mycket om att skapa en avslappnad miljö där folket blir en del av inredningen och så är det hos oss. Vi vill ha mycket prat, skratt och musik från våra LP-skivor, och det är gästerna som styr, förklarar Jennifer.

"Väldigt enkelt, jäkligt gott"

Den sociala uppsluppna stämningen, som är lite av ett kännetecken för Happy Fish, får extra skjuts av att menyn är uppbyggd av flera smårätter som alla runt bordet kan dela på.

– Man kan smaka sig igenom stora delar av menyn. Sedan har vi även ett fåtal varmrätter och desserter enligt samma tema: väldigt enkelt, men jäkligt gott.

Fisken och skaldjuren som tillagas är alltid dagsfärska och köps in på Göteborgs Fiskauktion varje morgon de dagar Happy Fish har öppet.

– Vi har en himla duktig fiskhandlare som handplockar de finaste fiskarna så att vi får den bästa kvalité vi kan önska. Kvalitén och att fisken är fiskad så nära vår kust som möjligt, det är viktigt för oss. Vi använder oss av säsongsbetonade råvaror över huvud taget, säger Jennifer Johansson.

Skapar utomlandskänsla

Med havet ett stenkast från murarna är läget i Varbergs fästning onekligen något alldeles extra. Särskilt för de sommargäster som kommer utifrån.

– Förra sommaren var det många som sa att de fick en utomlandskänsla hos oss och det var inte bara för att vi hade en pangsommar vädermässigt. Det är fantastiskt att arbeta på en sådan här plats och jag misstänker att det smittar av sig på våra gäster, avslutar Jennifer.