Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hantverk för hela slanten

Konsthantverkarna som vill vara med i Konsthantverksrundan blir allt fler. – Det är en rolig vecka, säger Ture Gustafsson.

I går slog 29 konsthantverkare i Mark upp portarna och visar hela den här veckan upp sina alster i den årliga Konsthantverksrundan. Förra året fanns det 20 ställen att besöka, så utbudet har alltså ökats på i år.

Ture Gustafsson, som visar upp både konst och träslöjd, är med för femte året.

– Jag älskar sol och bad och drog mig lite för att vara med från början, men nu är jag pensionerad så jag har tid att bada också.

Hans julgranar – som det visserligen inte är helt rätt säsong för just nu – går bra.

Planeringen för Konsthantverksrundan påbörjas redan i januari. Nya konsthantverkare söker sig till dem och vill vara med.

Barbro Robertsson Strand och Ulla S Persson är i år med för första gången. De bor grannar och visar upp sina alster tillsammans på Rådahed strax utanför Fotskäl.

Barbro gör bland annat bildvävar, vilket innebär att hon broderar mönster i varpen.

– Jag har inte sett någon annan som gör det, säger hon.

Även Ulla är en föregångare inom sitt område. Hon virkar hattar av lin och utvecklar virktekniken för att få in den dekoration hon önskar.

– Jag vill tänja teknikens gränser.

Att ha något att göra med händerna och prova de idéer som poppar upp i huvudet är en del av drivkraften bakom skapandet.

Barbro har hållit på med vävningen i två och ett halvt år men hon har tidigare hållit på med mycket annat hantverk.

Ulla har hållit på med virkningen i 25 år och har även odlat en hel del lin genom åren.

Alla hantverkare skänker varsin vinst till ett lotteri där besökarna ska samla på konsthantverkare. Förra året hade ett femtontal personer besökt alla konsthantverkare.