Kamsport: Iaido
Att med styrka och teknik manövrera ut sin motståndare i en fysisk duell är grunden för de flesta kampsporter. Men i den japanska svärdidrotten iaido är det annorlunda. Där uteblir närkontakten mellan de två kombattanterna som gör upp - och i stället är det utövarnas stilistiska skicklighet med klingan som är nyckeln till framgång.
– Iaido handlar om konsten att dra det japanska svärdet. Eftersom vi tävlar med riktiga svärd, som är vassa, så ställs man mot en låtsasmotståndare i själva kampen, säger Jesper Waldestål.
Två utövare gör upp parallellt på varsin bana. Efteråt avgör en jury bestående av tre domare vem av de tävlande som har varit bäst på att hantera sin fiktiva motståndare.
– Alla moment är i princip förutbestämda, det finns inte särskilt mycket utrymme för tolkning. Det ska vara estetiskt snyggt och tekniken ska vara korrekt men det ska också vara funktionellt. Och man får inte ta mer än sex minuter på sig, då blir man automatiskt diskad.
Tyckte svärden var coola
För 14 år sedan fick Falkenbergssonen, som sedan en tid tillbaka bor och studerar i Göteborg, upp ögonen för den udda sporten.
– Då tror jag framför allt att det var svärden som fick mig så intresserad. Jag tyckte det var coolt. Det tycker jag fortfarande, men det finns andra bitar än det som har fått mig att fortsätta, säger han och skrattar.
Tidigare har han tävlat för sin klubb i hemstaden - men från och med i år är det Göteborgs budoklubb som gäller. I Victoriaskolans gamla gymnastiksal samlas medlemmarna ett par gånger i veckan för några timmars träning.
– Vi är inte mer än omkring 300 personer som utövar iaido i Sverige. Och i den här klubben är vi väl elva eller tolv, så vi är inte många, men det är lika roligt ändå.
I Göteborg hoppas Waldestål att karriären ska fortsätta på den inslagna vägen. Att 2017 ska bli lika lyckat som succésäsongen 2016, då blev det guld i både den individuella klassen och i lagtävlingen när Europeiska mästerskapen avgjordes i Budapest.
– 2016 var ett väldigt lyckat tävlingsår för mig och målsättningen är naturligtvis att försvara gulden på EM som avgörs i Turin i höst. Eftersom det inte finns något VM så är EM det största man kan vinna.
Men först hoppas han få belöning för sina bedrifter under fjolåret. Till årets kamsportsgala, som går av stapeln under lördagen, är Jesper Waldestål nominerad i tre kategorier. "Årets mästare", "årets traditionella utövare" och "folkets pris".
– Det är verkligen jätteroligt att jag är nominerad, inte bara i en, utan tre, kategorier.
Du tävlar i en sport som för många är okänd, är du förvånad över att du har nominerats?
– Jag hade aldrig kunnat tro att jag skulle bli nominerad i tre kategorier. Jag tänkte att jag kanske skulle ha chans att bli en kandidat till årets mästare, men inte mer än så.
Hur ser du på dina möjligheter att ta hem ett, eller flera, pris?
– Svårt att säga, jag är för dåligt insatt på vad alla andra har gjort, men jag har presterat så bra som jag har kunnat och jag hoppas det ska räcka. Men att vinna är inget jag förväntar mig ... oavsett så är det fantastiskt kul att vara nominerad.