Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Han är redo för Falkenberg

För första gången på 14 år gör Elliott Murphy en akustisk soloturné. En av de exklusiva spelningarna gör han i Falkenberg i morgon.

– Med bara en akustisk gitarr har man större frihet, säger Murphy till Hallands Nyheter.

Han bor i Paris sedan 1989 och det är där Elliott är när vi ringer upp dagen före avfärden till Sverige. Hittills har han inte ångrat flytten från USA.

– Jag har haft en ganska lång kärleksaffär med Europa kan man säga. Turnerade mycket här på 70-talet och var faktiskt även med i en Fellini-film (”Roma”). Samtidigt hade jag problem med min karriär i Amerika. Min första konsert i Paris var 1979 och jag blev verkligen förälskad i staden.

Var det också för att din fru kommer därifrån?

– Nej, vi träffades faktiskt på turné och blev inte ihop förrän efter att jag flyttat hit.

Är det stor skillnad på att bo i Paris och New York där du bodde i tidigare?

– Nej, båda är stora internationella städer med mycket energi. Det är väl lite mindre rock’n’roll över Paris. Men jag lever i Murphyland oavsett var jag är, hahaha.

Normalt sett turnerar han med sitt band Normandy All Stars och gör ibland duospelningar med gitarristen Olivier Durand från bandet. Men den här veckan gör Elliott fyra solokonserter i Sverige. Det är första gången på fjorton år som han turnerar på det sättet.

– Jag gjorde en solokonsert i Stockholm förra året och publiken verkade älska det. I början av 80-talet gjorde jag annars många soloturnéer när mitt dåvarande band var upptaget med annat.

– Ensam med sin akustiska gitarr har man en stor frihet. Det ger utrymme för snabba ändringar och man kan spela låtar man inte gör normalt. Bara man kommer ihåg texterna. Jag använder ingen textskärm men det finns en ny bok med mina låttexter och jag brukar alltid ha med mig ett exemplar och läsa på. Några av sångerna kan jag inte ens minnas att jag har skrivit.

Vulkanaskan har oroat arrangörerna här, har den ställt till problem för dig?

– Vi var i Spanien när det hände och kunde inte flyga tillbaka. Det blev en extra konsert där och sedan fick vi ta oss tillbaka med bil och tåg. Men jag har inte behövt ställa in några konserter.

Du kommer själv från en showbusines s familj och nu är din son Gaspard på väg att bli musiker, hur känns det?

– Jag antar att alla vill att deras barn ska ha en tryggare tillvaro. Som musiker har man massor av frihet men samtidigt vet man aldrig hur det blir nästa år. Gaspard upptäckte att han gillar musikerlivet och har två egna band. Han är en excellent gitarrist och har spelat lite på några av mina album. Han producerar förresten min nya platta som bara ska heta Elliott Murphy. Den kommer i september och Gaspard mixar den i New York nu.

När Bruce Springsteen spelar i Europa brukar han ofta be dig komma upp på scen och göra någon låt, eller hur?

– Ja, vi är jämngamla och började spela ungefär samtidigt i trakterna av New York. Vi har alltid hållt kontakten. Han är väldigt generös och en mycket kär vän. På mitt album ”Selling the gold” gjorde vi en duett som heter ”Everything I do”.

Två av konserterna på soloturnén ska spelas in, är Falkenberg en av dem?

– Det är möjligt. Jag kan inte detaljerna om vilka två det är. Men jag ser verkligen fram emot att spela i Falkenberg. Det är alltid spännande att komma till nya platser.

Fotnot . På grund av ökad biljettförsäljning har konserten flyttats från Blå Salen till Stadsteatern.