Störst blir större när Gekås restaurang expanderar

Högre kapacitet, modernare rätter och större ytor. Nu har Gekås nya restaurang öppnat.

ANNONS
|

Den 6 juli slog Gekås upp dörrarna till sin nya restaurang. Sveriges största restaurang har därmed blivit ännu större.

– Patrik Levin klippte bandet! Det var ett par hundra i kö så intresset för att komma och vara först var stort, säger Patric Jernberg, affärsområdeschef på Gekås.

I rampljuset är det nya köket. Det ska göra att restaurangen går från att kunna servera 5000 maträtter på en dag till en kapacitet på 7000.

– Det är ett helt nytt kök. Vi har lagt till 2300 kvadratmeter och det är bara i servering, kök och lager. Alltså inte sittplatserna, säger Patric Jernberg.

ANNONS

Projektet om det nya köket startade 2015, men själva byggandet påbörjades inte förrän i december 2022 på grund av pandemin.

– Vi har haft restaurangverksamhet här uppe på tredje våningen sedan 2011. Nu var det dags att uppdatera restaurangen, säger Patric Jernberg.

Från skolmatsal till modern design

Ljusare inredning, mer ljudabsorption och nytt golv är några av de saker som är nya. Men den största förändringen har skett bakom kulisserna.

– Det som är nytt är att vårt diskrum är mer än dubbelt så stort och att vi där har en automatisk besticksorterare. Den är väldigt avancerad! När vi packade upp våra nya knivar så var de lite annorlunda och då var en tekniker tvungen att komma hit, säger Sarah Ludvigsson, restaurangchef på Gekås.

Den nya restaurangen ska vara lugnare för både gäster och personal.
Den nya restaurangen ska vara lugnare för både gäster och personal. Bild: Valentina Lezhneva

Det nya köket ska göra att restaurangen ska klara av trycket från alla hungriga shoppingkunder. Personalen börjar jobba klockan 07.00 för att allting ska hinna bli klart.

– Det handlar om att ge gästen bättre upplevelse. Vår största utmaning är att vi inte klarar av den mängden människor som vill äta mellan 11-14. Oavsett när du kommer hit äter du inte lunch vid 15 eller 9, du äter mellan 11-14. Vårt fokus här är bättre matupplevelse och bättre restaurangupplevelse, säger Patrik Levin, vd för Gekås.

ANNONS

– Detta är första steget i att modernisera hela vår matverksamhet här, fyller Patric Jernberg i.

Den gamla restaurangen intill likställer Patrik Levin vid en stor skolmatsal och menar att känslan av det nya är viktigt.

– Det är ett sätt för oss att framtidssäkra. Den här restaurangen ska förhoppningsvis snurra genom många kunder under många år, säger han.

Öppnandet drar besökare från andra länder

Sarah Ludvigsson var nyanställd när den gamla restaurangen öppnade 2011. Nu har hon haft en roll i konstrueringen av den nya.

– Jag har fått möjlighet att utvecklas genom åren. Det har varit roligt att vara med i projektet och fantastiskt att få delge mina erfarenheter, säger hon.

I det nya köket är serveringslinjen, där all mat läggs upp på tallriken, längre.

– Det gör att vi kan arbeta snabbare och servera mat snabbare än var sjätte sekund. Man måste ha mål!

Gina och Roger Holen har kommit från Norge för att prova den nya restaurangen.
Gina och Roger Holen har kommit från Norge för att prova den nya restaurangen. Bild: Valentina Lezhneva

När restaurangen öppnar vid börjar de tidiga lunchgästerna långsamt droppa in. Många har hört om det nya öppnandet på invigningsdagen. Gina och Roger Holen är två av dem.

– Vi kommer från utanför Stavanger och har åkt hit för den nya restaurangen, säger Gina Holen.

Gästerna kan förvänta sig en modern uppdatering av menyn. Det är ett resultat av viljan att bevara det klassiska, samtidigt som man lyssnar på efterfrågan om moderna inslag.

ANNONS

– Vi har haft lax på menyn tidigare, men nu har vi den med kimchiremoulad och sjögräs, säger Patric Jernberg.

ANNONS