För Esa Huttu, ordförande för papperbetarna i Hylte, kom varslet överraskande. "Jag trodde de skulle avvakta tills pandemin var över, och se hur läget är då", säger han.
För Esa Huttu, ordförande för papperbetarna i Hylte, kom varslet överraskande. "Jag trodde de skulle avvakta tills pandemin var över, och se hur läget är då", säger han. Bild: Lennart Hildingsson/arkiv

Pappers: ”De borde ha väntat lite med beslutet”


– Det är skit. Jag trodde inte de skulle komma med det här, säger Esa Huttu, ordförande för Pappers avdelning i Hylte, vilken organiserar 270 fabriksarbetare.

ANNONS
|

Produktionen på företaget har gått på sparlåga under under hela sommaren och våren. Men den dippen, menar han, har haft koppling till coronainfluensan och inte enbart till en strukturförändring i stort.

– Pandemin har påverkat produktionen jättemycket. Jag tycker de borde ha väntat med det här tills den är över.

LÄS MER:Stora Enso stänger en pappersmaskin i Hyltebruk – 140 jobb i fara

Förvarningarna om förestånde uppsägningar har gentemot fackorganisationerna inte skett med några större tidsfrister. Esa Huttu och Pappers avdelning kallades vid 7-tiden på onsdagsmorgonen till en mbl-information, som sedan hölls halv nio på förmiddagen. Informationen som gavs där sade i korthet att varslet 140 personer gäller hela enheten i Hylte, såväl tjänstemän som pappersarbetare.

ANNONS

Och att det är pappersmaskin 3 som ska stängas av.

–Jag vet ännu inte hur många av oss som blir berörda, säger Esa Huttu.

LÄS MER:Ronny Löfquist (S): ”Det blir en tuffare resa än förra gången”

Fackföreningen är heller ännu inte klar över hur man ska agera i mbl-förhandlingarna och hur man ska samla synpunkter från sina medlemmar. Företaget håller information till anställda, i grupper, under dagen (onsdag) med början efter lunchtid.

– Det är inte självklart att ha åtgärden att stänga av pappersmaskin 3. Jag vet att man diskuterat möjligheten att i stället konvertera om den till annan produktion än tidningspapper, säger Esa Huttu.

Han poängterar att företagsledningen ser en lönsamhet i att köra Pappersmaskin 4, som är den senast byggda på fabriken och den som har störst produktionskapacitet.

– Den är snabbast och man har kontinuerligt investeringar på den. Jag hoppas att det finns en lönsamhet i tidningspappret även i framtiden. Vi vet inte hur det ser ut 10–20 år fram i tiden.

ANNONS