Luna Cocktailbar tar över efter restaurang Deilig

En ny restaurang och cocktailbar öppnar inom kort på Västra Vallgatan. Bartendern Andreas Karlsson, 32, och företagaren Christian Eklund, 41, öppnar då sin första restaurang någonsin.
–Vi kompletterar varandra. Det känns superbra, säger Andreas Karlsson till Hallands Nyheter

ANNONS
LocationVarberg|
|

Inom ett par månader får Varberg alltså en ny restaurang. Eller rättare sagt en cocktailbar. För det är drinkarna som ska stå i centrum på Luna cocktailbar som har tagit över lokalen på Västra Vallgatan där restaurang Deilig tidigare låg.

– Det här ska bli en cocktailbar där vi jobbar väldigt mycket med storytelling. Varenda drink ska ha någon sorts bakgrundshistoria, säger Andreas Karlsson som är en av två som står bakom satsningen. Och det är även han som står för drinkrecepten.

Den andra personen bakom satsningen är Christian Eklund, ägare och vd på Varbergsföretaget Blacklink networks. Båda har de drömt om att någon gång få öppna en egen restaurang och när lokalen på Västra vall blev tillgänglig slog de till.

ANNONS

– Jag har lång erfarenhet av restaurangbranschen, nu senast som Eventansvarig på Societén, och har jobbat länge som bartender. Christian har ett gediget matintresse och kan det här med företagande. Vi kompletterar varandra. Det känns superbra, säger Andreas Karlsson.

Lokalen ska få nytt utseende

Just nu pågår ett omfattande renoveringsarbete inne i lokalen. Ett nytt golv ska läggas, en vägg ska resas för att på så vis bygga in köket och det ska bli ny färg på väggarna. En liten del av lokalen direkt till höger kommer höjas upp och det kommer också att byggas en del platsspecifika möbler. När alla tillstånd är på plats hoppas man kunna ha utrymme för 70 gäster.

– Tidsplanen är att vi ska vara klara med lokalen i slutet av oktober så att man kan lägga sista månaden på att utveckla produkten. Att vi ska öppna framåt november är det som känns rimligt, säger Andreas Karlsson.

Unika drinkar i fokus

Restaurangen kommer att jobba mycket med teman kring vad som hamnar på menyn. Det första temat är ”Övernaturliga väsen”. Till det temat utgår Andreas Karlsson från fyra olika länder för utveckla unika drinkar och använder sig av ingredienser som är typiska för dessa (se faktaruta för exempel).

– Självklart ska man kunna beställa klassiska drinkar också. Men alla de jag pratar om nu är unika, fantasifulla och innovativa. Och i största möjliga mån spelar vi på sådant som finns under rådande säsong. Det ska bli väldigt spännande. Första drinklistan är klart till 85 procent i mitt huvud, säger Andreas Karlsson.

ANNONS

Och vad kommer att hamna på tallrikarna?

– De länder som vi speglar i drinkmenyn vill vi också spegla med chark och diverse barsnacks. Sedan väljer vi ut ett av länderna som vi gör en större meny kring. Vi vill inte låsa oss utan det kommer att ändras. Det är kul att jobba kreativt i hela processen och inte hamna i något slentrianmässigt. Maten och drinkarna ska gå hand i hand, säger Andreas Karlsson.

Hur ser du på att öppna en restaurang just nu med tanke på den ekonomiska situationen?

– Det är något man inte får underskatta att det är en speciell situation just nu. Samtidigt tycker jag att det känns som att utelivet i Varberg funkar bra fortfarande. Det finns många bra ställen i Varberg, men inget riktigt som detta. Jag tror att vi kommer att kunna fylla en lucka, säger Andreas Karlsson.

Andreas Karlsson bjuder på ett exempel från cocktailmenyn

Strandvaskaren

”I den kommer vi att använda Aquavit som bas för att anknyta till det svenska. Sedan blir Havtornslikör för att havtorn växer nära strandkanten. Den kommer också att innehålla en egengjord nyponsirap. Och till sist en tonic som heter GBG Soda hav tonic som är smaksatt med tång.”

”Strandvaskaren är ett väsen som uppstår när fiskare eller sjömän omkommer till havs och inte får någon begravning i vigd jord. De hemsöker stränder. Och särskilt när det är storm kan man höra dem stå och gasta i strandbrynet där de försöker hoppa upp på ryggen på människor för att bli burna till vigd jord för att kunna begravas.”

ANNONS