Nasim Oveissi vid TEK Kompetens är glad över EU-pengarna som ska stärka anställda i utsatta företag.
Nasim Oveissi vid TEK Kompetens är glad över EU-pengarna som ska stärka anställda i utsatta företag. Bild: Patrik Ljungman

Kompa Halland stöttar utsatta företag tack vare EU-pengar

Utvalda företag och deras anställda får dela på 15 miljoner kronor. Pengarna kommer från Europeiska socialfonden. 2 000 personer i utsatta företag ska kompetensutvecklas under två år.

ANNONS
|

Vitsen med pengarna är att minska sårbarheten och mildra effekterna av de skador coronapandemin orsakat hos länets små och medelstora företag. Och receptet stavas U-T-B-I-L-D-N-I-N-G.

Det kan handla om att göra medarbetare mer digitalt kunniga, om språkutbildning, hållbarhet, nya affärsmodeller, marknadsföring eller annan kompetensutveckling för att stärka personerna på arbetsmarknaden.

Insatserna ska ges till varslade, korttidspermitterade och anställda i utsatta företag.

15 miljoner till Kompa Halland

EU-fonden delar totalt ut 300 miljoner kronor till landets län och regioner. Halland får 15 miljoner kronor för kompetensutveckling. Målet är att få hundra företag att ansluta sig.

Projektet ägs av Högskolan i Halmstad. Ett 30-tal företag har redan anmält sitt intresse. Projektet heter Kompa Halland.

ANNONS
Linda Bengtsson, näringslivsutvecklare i Falkenbergs kommun.
Linda Bengtsson, näringslivsutvecklare i Falkenbergs kommun.

– Vi har gått ut brett till alla våra företag och hittills fått tolv svar, säger näringslivsutvecklaren Linda Bengtsson i Falkenberg. Vi står inför en osäker arbetsmarknad och det livslånga lärandet måste fortgå.

Högskolan i Halmstad, Region Halland, de halländska kommunerna och medlemsägda TEK Kompetens samarbetar i projektet.

– Vi är jättetacksamma för pengarna. Att hela Halland samverkar i detta är styrkan, menar Nasim Oveissi, som är projektledare i ett inledande skede, vid TEK Kompetens.

ANNONS