Anette Holmgren hoppas att flygningarna till Gran Canaria ska ge flygplatsen ett välbehövligt lyft
Anette Holmgren hoppas att flygningarna till Gran Canaria ska ge flygplatsen ett välbehövligt lyft Bild: Roger Larsson

Flygplatsen hoppas på resor till Gran Canaria

Den 18 december är det meningen att flygbolaget Tui åter ska inleda sina veckoliga flygningar till Gran Canaria från Halmstad City Airport.
– Som det ser ut nu kommer flygningarna att bli av men ingen vet hur coronaläget kommer att vara om några veckor. Vi kan bara hoppas, säger Anette Holmgren, affärsutvecklare på Halmstad City Airport.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

Förra säsongen hade samtliga flygplan från Halmstad till Gran Canaria en beläggningsgrad på 98 procent.

– Vi kämpade länge och väl för att kunna erbjuda hallänningarna dessa resor från Halmstad City Airport. När vi väl kunde göra det blev det en total succé och därför känns det mycket trist att coronapandemin gör allt så osäkert, säger Anette Holmgren.

Tecknat en försäkring

Turismen står för cirka 35 procent av Kanarieöarnas ekonomi och därför har den regionala regeringen nu tecknat en försäkring som ska täcka kostnaderna för en turist som insjuknar i covid-19 under sin vistelse på någon av öarna.

– Turismen har en enorm betydelse för dem och försäkringen är ytterligare ett bevis på vad regeringen gör för att locka tillbaka resenärerna. En sak som man också måste beakta i sammanhanget är att Kanarieöarna har haft en väldigt liten andel personer som har insjuknat i covid-19. I statistik från den 11 oktober framgår att det endast fanns 34 konstaterade fall per 100 000. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Det är inte farligare att vistas i Gran Canaria än på någon annan plats förutsatt att man följer rådande säkerhetsbestämmelser. Liksom här hemma är det viktigt att tvätta händerna, hålla avstånd och vara hemma om man är sjuk.

ANNONS

Anette Holmgren berättar att hon dagligen får samtal från oroliga resenärer gällande hur farligt det är att flyga under rådande pandemi. Även här vill hon ge ett lugnande besked.

– Till och med Anders Tegnell har gått ut med att det inte finns några bevis för att smittorisken ökar i ett flygplan. Tui:s samtliga plan är utrustade med avancerade filter med sjukhusstandard som fyller kabinen med ren luft. Dessutom har flygbolaget krav på munskydd och samtliga ytor i planet rengörs före och efter varje flygning.

Vilka råd skulle du vilja ge en person som står i valet och kvalet över om hon eller han ska våga boka en resa till Gran Canaria eller inte?

– Så länge personen inte tillhör en riskgrupp eller är sjuk ser jag ingen anledning till varför hen inte skulle våga resa. Flygbolaget har generösa om- och avbokningsskydd. Dessutom har Tui ett program som heter Covid Care som innebär att man vidtar de åtgärder som krävs för att vistelsen på semesterorten ska vara så säker som möjlig.

Anette Holmgren höjer ett varningens finger för sociala medier.

– Facebook och Instagram fyller absolut en viktig funktion i vårt moderna samhälle men när det gäller sanningsenlig information tycker jag hellre att man bör vända sig till Folkhälsomyndigheten eller UD. Där finns underbyggda tips och råd på vad man bör tänka på inför en eventuell avresa till en semesterdestination.

ANNONS

Om allt går enligt planerna kommer ett plan att lyfta mot Gran Canaria från Halmstad City Airport varje fredagsmorgon från den 18 december och fram till den 3 april.

Symboliskt värde

Och Anette Holmgren sticker inte under stol med att flygningarna till Gran Canaria både har ett ekonomiskt och symboliskt värde för den halländska flygplatsen.

– Vi har naturligtvis ett avtal med Tui som innebär att vi får en viss betalning per passagerare samt att vi får ersättning för att vissa tjänster som vi utför i samband med att planet står uppställt på flygplatsen. Jag skulle dock vilja påstå att det finns värden som är betydligt viktigare. Tack vare denna service slipper hallänningarna att ta sig Landvetter eller Kastrup för att resa till en populär semesterdestination.

Hon tror att det finns ett uppdämt behov hos människor att börja resa igen.

– Jag tror att många människor längtar bort efter att ha levt med restriktioner kopplat till coronapandemin under lång tid. De vill börja att njuta av livet igen och helst på plats långt bort från alla måsten och vardagliga förpliktelser.

Ny försäkring

Enligt den nya försäkringen som Kanarieöarnas regionala regering har tecknat har alla turister som testas positivt för covid-19 under vistelsen rätt att få tillgång till gratis sjukvård, hemresa och logi, om karantän skulle behövas. Försäkringen omfattar inte dem som kände till smittan före resan.

Källa: Travel News.

ANNONS