Efter konkursen nu säljs husvagnarna från Slöinge

Just nu pågår en ovanlig auktion på Toveks auktioner i Ätran. Ett rekordstort antal husvagnar och husbilar ska säljas. Detta efter att Slöinge Nya Fritidscenter gått i konkurs.
– Sällan det kommer så här många på en gång, säger auktionsförrättaren Martin Tovek.

ANNONS
LocationÄtran||

Det var i november förra året som Varbergs tingsrätt försatte Slöinge Nya Fritidscenter AB i konkurs. Detta sedan bolaget drivits av en likvidator det senaste fyra åren efter att den tidigare ägaren misskött sina årsredovisningar. Redan då sa konkursförvaltaren Maria Almgren att bolagets tillgångar skulle säljas. Något som man på Toveks auktioner i Ätran ägnat en hel del tid åt de senaste månaderna för att få tillstånd.

– I normala fall när det sker en sådan här konkurs så har vi auktion på platsen. Men det gick inte i detta fallet så vi har varit tvungna att flytta hit dem, säger Martin Tovek som är auktionsförrättare och vd på Toveks auktioner i Ätran.

ANNONS

Totalt rör det sig om omkring 30 husvagnar, tolv personbilar, tio husbilar, en traktor och en helt oanvänd villavagn.

– Det är sällan det kommer så här många på en gång. Vi har kanske en eller två husvagnar med när vi har samlingsauktioner. Men såhär många är ovanligt, säger Martin Tovek.

Stort intresse bland budgivarna

Och intresset har redan visat sig stort. Auktionen började digitalt förra veckan och nästan alla objekt har fått bud på sig. Störst är intresset för de nyare husbilarna som har bud i storleksordningen 100 000-150 000 kronor på sig.

Har ni gjort någon kalkyl för vad den här auktionen kommer inbringa?

– Jättesvårt att säga. Det är marknaden som får styra och det är det som en offentlig auktion är till för. Vi har gått ut med rätt låga startpriser, just för att marknaden ska få sätta priset själva. Men jag har en tumregel. När man tittar på ett objekt och kommer fram till att det är värt 10 000 kronor. Då sätter vi start 5000 kronor. Så dubblar vi det blir det jättebra, tredubblar vi det så har det varit kanon, säger Martin Tovek.

Auktionsmarknaden är global

Någon auktion på plats kommer inte att ske. Och det görs aldrig nu för tiden.

ANNONS

– Allt sker digitalt. Vi har inga liveauktioner alls. Jag är ju uppväxt med liveauktioner och stå där med klubban och se varann i ögonen. Men jag kan inte försvara det längre. Nätauktionerna har kommit för att stanna. Du blir så global. Du har hela världen som arbetsfält så fort du lägger ut någonting, säger Martin Tovek.

Martin Tovek hade dock gärna sett att fler kom och tittade på objekten personligen. Och det ges alltid tillfälle till det. I fallet med husvagnarna och husbilarna kommer det att erbjudas två tillfällen.

– Vi vill att de verkligen ska förvissa sig om varans skick. Men det kommer inte mycket folk. De tittar på bilderna och ringer och frågar oss istället.

Bolaget går bra oavsett världsläge

Toveks auktioner arbetar på provision gentemot konkursförvaltaren. Trots det tuffare ekonomiska läget har de inte märkt av att fler företag gått i konkurs. Bolaget, som vid den senaste tillgängliga årsredovisningen hade en omsättning på omkring 100 miljoner kronor, är inte så känsligt för konjunkturer berättar Martin Tovek.

– I en högkonjunktur får vi väldigt bra betalt för de objekt vi säljer. I en lågkonjunktur har du istället hur mycket objekt som helst, men du får jobba häcken av dig för att få sålt dem.

ANNONS

Den 24 maj tar auktionen slut och då hoppas Martin Tovek att samtliga objekt ska vara sålda.

– Det är en rolig auktion. För det finns ju vagnar för alla kategorier. Den som vill ha en ny vagn, den som vill ha en billigare och äldre. Ungdomar kan köpa en vagn. Det är ett brett spann. Auktioner är lite som grisen i säcken, men samtidigt har du möjligheten att göra en god affär, säger Martin Tovek.

LÄS MER:Husvagnsföretag i Slöinge i konkurs

LÄS MER:Konkurserna i Halland ökar – IT-bolag och målare i konkurs

LÄS MER:Brukets grejer har sålts på auktion

ANNONS