Tui planerar att börja flyga mellan Halmstad och Gran Canaria i oktober precis som tidigare år.
I nuläget är det upp till respektive flygbolag att besluta om de ställer krav på att bära munskydd. På flygplatsen i Halmstad gäller en rekommendation om att göra det men inget krav. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Då lyfter charterflygen från Halmstad igen

Avgångshallen på Halmstad City Airport är ovanligt tom men till hösten väntas den fyllas av resenärer med stora väskor packade med solkräm och badkläder. I oktober är det planerat att charterplanen till Gran Canaria börjar flyga.

ANNONS
LocationHalmstad||

I början av sommaren återupptogs flygtrafiken mellan Halmstad och Stockholm efter att coronapandemin tillfälligt satte stopp för resandet. Idag är det hälften så många avgångar och ankomster jämfört med normalt, dessutom med mindre plan och mindre beläggning än vanligt.

Charterresor till Spanien som vanligt

Till hösten hoppas man att situationen kommer vara mer normal. I samband med att UD hävde reseavrådan för bland annat Spanien började fler resebolag flyga turister igen. I höst planerar Tui att flyga mellan Halmstad och Gran Canaria precis som man brukar göra.

– Som det ser ut nu kommer flygen gå från oktober till april. Blir det ingen förändring i världen eller med UDs avrådan så kommer de att flyga enligt plan. Men vi har en dialog med Tui och det är bara de som vet hur mycket som är bokat, säger Anette Holmgren som är affärsutvecklare på Halmstad City Airport.

ANNONS

Anette Holmgren poängterar också att beslutet om att flyga eller inte alltid ligger hos flygbolaget och det är inget som är upp till flygplatsen att besluta om. Om virusläget i världen förändras kan flygtabellen också komma att göra det.

Turkietresorna stoppas

Vanligtvis går det inga charterresor under juni och juli, därför har hittills inga ställts in. Däremot har resorna till Turkiet som varit planerade från augusti flyttats fram eftersom UD fortfarande avråder till resor utanför EU.

– Det är flygbolagen eller charteroperatörerna och naturligtvis UD som bestämmer. De skandinaviska flygbolagen flyger inte om det finns en reseavrådan. Så har det alltid varit, säger Anette Holmgren.

Tidigare var det planerat att det skulle gå att flyga från Halmstad till Antalyakusten i Turkiet från augusti. Första avgången har nu flyttats till juli 2021.

Resesuget börjar komma tillbaka

Anette Holmgren berättar också att Halmstad City Airport märker av resesuget som verkar finnas hos många svenskar.

– Vi har fått frågor från många resenärer som brukar resa från Halmstad om det kommer gå några flyg, det verkar som att de vill resa, säger hon.

Som det ser ut nu kommer planen mellan Halmstad och Stockholm fortsätta i samma utsträckning som i dagsläget. Hur det kommer se ut till hösten beror på efterfrågan och beslutas av flygbolagen Amapola och Air Leap som just nu trafikerar sträckan.

ANNONS
ANNONS