Aktieappen Vinstra vill demokratisera börsen

Henrik Willstedt, en av personerna bakom appen Quizkampen, är tillbaka i app-svängen och denna gången med fokus på börsen. Tillsammans med vännen Tomas Eckegren Serholt, snickare och journalist, har han skapat aktieappen Vinstra.
– Våra strategier har konsekvent slagit börsen år efter år, säger Henrik Willstedt.

ANNONS
LocationVarberg||

I nästan två års tid har Henrik Willstedt och Tomas Eckegren Serholt arbetat med att utveckla sin app Vinstra. Varsitt nyfött barn, en egen byggfirma och en nyöppnad restaurang har också tagit tid. Men efter att barnen somnat och allt annat arbete varit avklarat för dagen så träffades kompisarna. Platsen blev Henriks arbetsrum hemma i lägenheten. Där diskuterades och arbetades det med det gemensamma projektet som nu börjar bära frukt.

– Vi har nu ungefär tusen prenumeranter så vi tjänar pengar på det här. Vi har också fått goda omdömen och det pratas om oss på finanstwitter, säger Henrik Willstedt.

ANNONS

”Man ska vara rädd om sina pengar”

Men vad är då Vinstra? Jo det är en aktieapp som bygger på kvantitativa aktiestrategier. Vilket innebär att istället för att gå på känsla när du ska köpa aktier så fattar du dina beslut genom att analysera givna nyckeltal. Vilka nyckeltal och hur många som används beror på vilken strategi man väljer att använda. I Vinstra finns det idag fem olika strategier att välja på.

– Själva syftet är att vi vill hjälpa folk att ta bättre beslut på börsen och tjäna pengar istället för att kanske förlora dem, säger Tomas Eckegren Serholt och fortsätter:

– Man ska vara rädd om sina pengar som man tjänar på sitt arbete. De allra flesta har ju inte så mycket att investera varje månad. Då är det ju vansinnigt att kasta bort 50 procent. Istället är det bättre att få det att växa långsamt för då blir det en snöbollseffekt.

Buffet och Greenblatt har tjänat miljarder

Själva strategierna har Henrik och Tomas inte tagit fram själva. Utan de har tagits fram av välkända amerikanska investerare som Warren Buffet och Joel Greenblatt. Det som Vinstra gör är att anpassa dessa strategier till den svenska marknaden.

– I teorin kan man säga att strategierna bygger på att om Warren Buffet var en svensk investerare, vilka svenska bolag skulle han köpa då, säger Henrik Willstedt.

ANNONS

Innan de påbörjade arbetet med att utveckla appen så gjorde de så kallade backtester. Vilket innebär att de simulerade hur det hade gått om man började använda sig av dessa strategier i början av 2000-talet.

– Vi har då sett enormt positiva resultat. Strategierna har tillsammans konsekvent slagit index år efter år efter år, säger Henrik Willstedt.

– Folk vill bli rika snabbt, men det är inte det som detta handlar om. Utan det handlar om över tid. Vår backtester som sträcker sig från 2003 till 2022, alltså 19 år, visar att man får 20 procent om året i snitt på de här strategierna, vilket är oerhört bra, säger Tomas Eckegren Serholt.

Vill göra information tillgänglig

I appen finns det förutom rankningslistor som talar om vilka aktier som är bäst att köpa mycket annan information. Tomas Eckegren Serholt som idag arbetar som snickare jobbade tidigare som journalist på tidningen Allt om vetenskap. Han har lagt ner ett stort arbete på att skriva förenklade och förklarande texter om aktiemarknaden.

– Du behöver inte ha något större börsintresse eller någon förkunskap innan du börjar använda Vinstra. Vi förklarar allt i appen. Det är inte svårt och alla kan använda den, säger Henrik Willstedt.

ANNONS