Affären helt klart – nu tar Sweden Timber över bruket

Parterna var överens i januari, men först nu är affären helt klar och kan genomföras. Från och med i dag är Sweden Timber ägare av bruket i Hylte, meddelar säljaren Stora Enso i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Drygt ett år efter att Stora Enso gick ut och berättade om planerna att sälja pappersanläggningen i Hyltebruk är affären nu helt genomförd. I januari meddelade bolaget att de träffat en överenskommelse med Sweden Timber om en försäljning till det svenska träföretaget och nu är affären helt genomförd.

Bolagen har inte gått ut med köpesumman för anläggningen utan har enbart berättat att den är värderad till 18 miljoner euro, drygt 203 miljoner svenska kronor. Stora Enso meddelar också i ett pressmeddelande att företaget kommer att minska sin årliga kapacitet för tidningspapper med 245 000 ton.

Stora Enso har i och med försäljningen av Hylte bara två pappersbruk i Anjala i Finland samt belgiska Langerbrugge, som träjätten avser att behålla.

ANNONS

Försäljningen påverkar inte Stora Ensos övriga verksamhet i Hyltebruk, som består av både formpressad fiber och biokompositer. Stora Enso blir nu hyresgäst hos Sweden Timber när de kommer till de anläggningarna.

Texten uppdateras.

Fakta: Brukets ägarhistoria

Gamla Hylte Bruk AB bildades 1907, för att sedan bli dotterbolag i AB Papyrus 1947. 40 år senare köpte Stora Enso koncernen och bytte namnet på bruket i Hylte till Stora Feldmühle Hylte AB.

1998 blev det en del av Stora Enso med namnet Stora Enso Hylte AB och 2015 upphörde företaget när verksamheten togs upp i Stora Enso Papers AB. Tidigt 2022 bildades Stora Enso Hylte Bruk AB, som är det bolag som nu säljs i sin helhet till Sweden Timber, ett svenskt sågverk & hyvleri.

LÄS MER OM STORA ENSOS FÖRSÄLJNING AV BRUKET:

ANNONS