Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Viking malt får tio miljoner till effektivisering

Halmstadföretaget Viking malt får drygt tio miljoner kronor i ett statligt bidrag. Pengarna ska gå till energieffektivisering.

Viking malt ska genomföra en investering i värmeåtervinning i torkprocessen på maltanläggningen i Halmstad, som är den största i Nordeuropa.

Inför projektet har man ansökt om stöd från Statens energimyndighet, och nu har företaget fått grönt ljus. Viking malt beviljas stöd motsvarande 30 procent av stödgrundande kostnader för projektet, dock högst 10 725 000 kronor.

Viking malt har redan i dag en energieffektiv torkning där man tar tillvara på spillvärmen. Det nya projektet ska göra systemet ännu effektivare genom att bland annat integrera en värmepump i systemet. Dessutom innebär lösningen att en effektivisering av Hems fjärrvärmeleverans till företaget. I dagsläget får Viking malt fjärrvärme vid en högre temperatur än det övriga nätet, något som inte längre kommer behövas.

Målet för satsningen är att minska energiförbrukning med 24 000 megawattimmar per år. Den totala kostnaden för investeringen beräknas landa på 35 750 000 kronor.

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.