Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Veras Café i Varberg fyller 20 år

I 20 år har Vera Lernsten stått bakom disken på Veras Café i Varberg. Mycket är sig likt, de kunder som varit med sedan dess känner igen både kakor, inredning och personal.

En familjär stämning möter den som öppnar dörren till Veras Café på prästgatan. Då är det inte bara inredningen som ger det intrycket utan i köket och bakom disken jobbar Vera Lernsten och tre av hennes fyra barn Emma, Hanna och Kristofer (sonen Magnus har annat jobb).

Emma och Hanna har varit med nästan från start och Kristofer kom med först efter ett par år, men i 14 år har han jobbat på Veras. Förutom Vera själv är han den som bakar och som kommer först på morgonen.

– Vi har bakat alla kakor sedan vi öppnade, jag har aldrig köpt ens en småkaka, säger Vera.

Mockatårtan är populär och många kunder frågar efter den, men även Brittatårta med maräng och ananas och morotskakan är populära. Bröd till frallor och baguetter köper de, men smörgåsarna görs på plats. Och det mesta är som det var vid starten.

– Vi har utökat sortimentet lite, men mycket är samma som för 20 år sedan. Varför ändra på något som fungerar?

Kaféet öppnar klockan nio, och vid tio när tidningen är på besök är det full ruljans bland kaffekannorna och i kassan. Det börjar fyllas på bland borden och stolarna som är målade i olika färger.

– Min man var med när jag öppnade. Han gick bort för tio år sedan, men det var han som letade upp möbler på loppmarknader och målade dem. Vi har målat om sedan dess, men en del håller färgen än, säger Vera och pekar mot ett bord som fortfarande lyser gult efter 20 års kafétjänst.

Hon var 52 år när hon startade kaféet 2002. Innan dess jobbade hon 14 år i personalmatsalen på Nilson Group. Lokalen som blev ledig hade hyst Låsservice innan, företaget som nu ligger på andra sidan gatan. Hyresvärden byggde om så att det passade för kaféverksamhet.

– Det är inte klokt att det gått 20 år, tiden går så fort så man fattar inte. Men det är bara att hänga med, säger Vera.

Nu är hon 72 och pensionär sedan sju år, men jobbar en hel del ändå.

– Jag som är ensam tycker det är kul att gå ner här och träffa folk. Jag tycker det är roligt, annars hade jag ju inte hållit på.

Kunderna är till stor del äldre, men även barnfamiljer kommer gärna in och fikar. Det finns flera stamkunder. Några kommer varje dag.

– Man lär känna mycket folk, det är det som är så kul, säger Vera och berättar om arbetskamraterna från Nilson group, som ville följa med henne och bestämde sig för att komma och fika en dag i månaden. Den traditionen har hållit i i 20 år nu, förutom med uppehåll under pandemiåren.

Coronapandemin slog ganska hårt mot Veras när de äldre kunderna inte vågade sig ut på kafé längre. Det blev tomt bland borden och personalen fick permitteras och jobba färre timmar.

– Men vi var tvungna att ha personal, så jag fick gå in och fylla upp. Jag fick jobba mycket, men allting går. Sedan när de hade fått sin tredje spruta kom de och var så glada och sa ”nu har vi fått tredje sprutan så nu kan vi komma”.

När Vera startade kaféet var det många som undrade hur det skulle gå, när det redan fanns många kaféer i stan och läget var lite avsides från torget sett.

– Men jag trodde på det, hembakat är alltid populärt.

20 år med fikande kunder har visat att hon hade rätt. Den 9 mars var själva bemärkelsedagen och då bjöds kunderna på kaffe och tårta.

– Det är fantastiskt att vi klarat oss i 20 år. Det finns många kaféer och det händer mycket, men vi har klarat oss.

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.