Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Varbergsduon som vill erövra världen med rengöringmedel

Företagarna Christian Johansson och Sara Barkevall vill ersätta all rengöring med en tablett. Tillsammans med mannen som uppfann diskmaskinstabletten är de i full gång med sin produkt One tab.

– Det som finns på hyllorna i butik idag är inte framtiden, säger Christian. Det tar ett tag att förändra folks beteenden, men vi är i rullning.

Sara Barkevall och Christian Johansson möttes via arbetet för två år sedan och insåg snabbt att de hade en bra dynamik. När Christian sprang på en prototyp av ett biologiskt nedbrytbart rengöringsmedel i tablettform såg han potential direkt. Han föreslog skämtsamt för tillverkarna att han kunde ta konceptet till Europa. Ett skämt som till hans stora förvåning togs på allvar. Efter att ha övertygat Sara kunde entreprenörsduon, utan särskild erfarenhet inom rengöringsmedelsindustrin, trycka på startknappen.

– Jag var rädd till en början, berättar Sara. Jag är en faktadriven trygghetsknarkare och har aldrig gjort något liknande förut. Jag har pluggat men aldrig praktiserat kemi och jag visste inte vad jag gav mig in på. Christian blev min trygghet.

Sedan augusti har One Tab stått på hyllorna i Norden och runt årsskiftet når de i Tyskland, Belgien, Holland, Italien och USA. Tabletterna tillverkas på en av världens största tablettfabriker, som ägs av Ole Vesterager - mannen som uppfann diskmaskinstabletten på 80-talet.

– Vi jobbar med riktiga uppfinnarjockar. Rätt och ofarlig kemi är nämligen inte lätt, förklarar Sara.

För Sara och Christian är det viktigt att tro på produkten för att lyckas. Men också att vara rätt i timingen.

– Konceptet ”refill” är än så länge bara i sin pyttelilla linda, men marknaden utvecklas åt det hållet, säger Christian. Bara se på Pepsi som köpte Sodastream och nu producerar syrup i mängder. Det skapar yta åt försäljaren, förenklar för konsumenten, men gör framförallt logistiken mer hållbar. Mängden vatten som transporteras idag i världen påverkar vårt klimat oerhört.

– Vi tror att det här kan bli jättestort, fyller Sara i. Visst är det många bitar som ska falla på plats, men det duckar vi inte för. Under corona blev det exempelvis plastbrist i Sverige. Då användes allt till att tillverka handdesinfektionsbehållare och vi fick se oss efter andra lösningar till våra plastflaskor.

Men rengöringsbranschen har trots allt fått sig ett uppsving under pandemin.

– Folk spenderar mer tid hemma och hemmen hålls renare, säger Sara. Vi tvekade först om vi skulle ta med den antibakteriella sprayen när vi lanserade eftersom Sverige inte använder det så mycket. Det är jag väldigt glad att vi gjorde. Den allmänna hygienen har tagit ett kliv framåt och jag tror aldrig att det kommer gå tillbaka till att vara som förut.

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.