Varbergs sparbank ser framåt och 185 år bakåt

Djup fattigdom, fylleri, knivslagsmål och skottlossningar. Ur den myllan bildades Varbergs sparbank. Kanske är det därför Bo Liljegren har en pistol på tjänsterummet.
– Den går i arv från bankdirektör till bankdirektör, säger han.

ANNONS
|

Lugn. Bankdirektörens lilla belgiska pistol av märket Browning 1905 är inte laddad och numera dessutom pluggad. Men Bo Liljegren kan inte låta bli att visa upp den vid tidningens besök. Troligen skulle den användas som skydd vid bankrån.

Har det någonsin inträffat?

– Kontoret på Håsten drabbades av ett rån 2010. Det är det enda jag känner till i modern tid, svarar Bo Liljegren. I dag har bankerna blivit så säkra att brottsligheten flyttat till andra platser. Ärligt talat har jag aldrig hört talas om att denna tradition förekommit på andra banker. Jag hade ingen pistol i mitt förra jobb som sparbankschef i Leksand.

ANNONS

Varbergs stads sparbank startade 2 april 1836 och fyller alltså 185 år. Något äldre, nu levande, företag i finns inte i Varberg. Och man är det företag som suttit näst längst i samma lokal. Etta är Magnusson shipping som varit verksam i samma hus sedan 1892.

185 år låter som en udda födelsedag. Hur firar ni detta?

– Det blir ingen fest, men kanske vi gör något trevligt under året tillsammans med ungdomsidrotten som vi sponsrar. Jag tycker mest att vår historia är så intressant och värd att berätta, säger Bo Liljegren.

Han har bara jobbat i banken ett par år och har tagit med sig lokalhistorikern Peter Börjesson för att sätta färg på reportaget. Det han inte vet om Varberg är inte värt att veta.

1836 hyste Varberg 1 250 invånare, då en fattig liten stad med flera missväxtår bakom sig. Här fanns ett 50-tal hantverkare, två färgerier och tre tobaksfabriker. Hamnen förde en tynande tillvaro i skuggan av Göteborg och Halmstad.

Vilda och häftiga

Några år tidigare hade fästningen upphört som försvarsverk varmed slottsförsamlingens invånare införlivades i Varberg. Många av dem kunde inte försörja sig. Ett sjukhus inrättades i en före detta artillerikasern. I bankens jubileumsskrift från 1986 finns en rapport från provinsialläkaren till Sundhetskollegium om att:

ANNONS

”Innebyggarna i Norra Halland äro av ett vildt och häftigt sinnelag, så att vid obetydlig träta kniven eller det med bly i kortändan försedda pistolskaftet ofta anlitas för att skilja tvisten, som då ofta avlöper på det sorgligaste sätt. Ofta förekomma besiktningar av personer mer eller mindre skadade genom knivhugg eller ristade i ansiktet med slipade slantar.”

Göteborg först i landet

Idén om en sparbank för mindre bemedlade kontoinnehavare hade dock startat några år tidigare. Göteborg var först ut 1820 och Varberg tvåa i Halland. De första månaderna hyrde banken in sig i rådmannen Anders Lundqvist lägenhet på Kungsgatan. Efter något halvår flyttade man in i dåvarande rådhuset vid torget.

Grundplåten bestod av 620 riksdaler och 32 skilling banco (ungefär 200 000 kronor i dagens penningvärde) som investerats av 81 personer. Bland dem två hattmakare, två guldsmeder och flera handelsmän. Bankens pengar förvarades under årtionden i en låst kassakista och räddades turligt nog när rådhuset brann ner vid den stora stadsbranden 1863.

– Några rådiga personer hann bära ut den, berättar Peter Börjesson.

En sparbank är en annorlunda bank. Vinsten går inte till enskilda aktieägare. I stället investeras hela överskottet till det samhälle banken verkar i. Strandpromenaden, Flickskolan, Varbergs kyrka, och Påskbergsskogen är några historiska exempel där banken skänkt betydande belopp.

ANNONS

I dag har Varbergs sparbank ett eget kapital om 3,4 miljarder kronor och är en av de starkaste bankerna i landet.

Finns de här miljarderna på riktigt eller är de utstående fordringar?

– De finns ju inte fysiskt, säger Bo Liljegren. Vi har inget bankvalv eller kassaskåp där vi förvarar dem. Men pengarna finns elektroniskt och i form av värdepapper som aktier och obligationer.

Den gamla kassakistan förvaras i dag i källaren. Där finns också gamla handskrivna styrelseprotokoll, bankböcker, räknemaskiner, sparbössor, en uppsjö av tavlor och annan kuriosa som gjorda för ett museum.

Köpte tomten för 15 000

Det nuvarande bankpalatset vid torget stod klart 1898, ungefär samtidigt med grannen stadshotellet. Banktomten köptes för 15 000 kronor av industrimannen Hugo Gerlach. Den tre våningar ståtliga byggnaden med hängtorn, spiror och rundbågsfriser ritades av arkitekten Johan Emil Billing. Huset har en undervåning av grå och röd granit, självklart bruten i stenstaden Varberg. Övervåningarna består av tegel med sandstensornament. Inredningar i mahogny och ek gav ett förnämt och tilltalande intryck.

– En fantastisk byggnad, Sveriges vackraste bankhus, säger Peter Börjesson. Jag kan inte se mig mätt på fasaden.

Huset rymde även Hallands Enskilda bank och sex lägenheter.

– I dag är det bara två kakelugnar kvar i det som än en gång var bostäder, berättar Peter Börjesson. Från början fanns det 41 stycken.

ANNONS

Slutnotan för bygget landade på 226 727 kronor.

Ny renovering pågår

Bankpalatset renoverades ut- och invändigt för 100 miljoner kronor åren 2011-2016. Nu pågår arbeten inomhus i den nyare delen från 1991 till en kostnad av 6 miljoner kronor. I takt med att digitaliseringen ökat och beteenden förändrats måste också kassaservicen justeras, menar Bo Liljegren.

– För 30 år sen betalade kunderna sina räkningar på banken, de tömde sparbössor, tog ut och satte in kontanter. Det görs i väldigt liten utsträckning i dag, säger han.

– Nu får vi en särskild kassa för snabbare ärenden. Den som till exempel vill ha ett lån vänder sig till en annan del. Det gör att vi får effektivare flöden.

Varbergs sparbank kommer dock fortfarande att hantera kontanter - precis som 1836.

Fakta: Sparbanksidén

• Sparbanksidén föddes i Skottland i början av 1800-talet. Tanken var att locka människor att spara det lilla de kunde mot ränta för att förebygga fattigdom och lägga grunden till ekonomisk frihet. Banken skulle sköta pengarna utan enskilt vinstintresse.

• Idén spreds vidare till Sverige och 1820 öppnades den första sparbanken i Göteborg. Sverige hade då förlorat Finland, lagt Napoleonkrigen bakom sig och gått in i en depression. Redan socialt uppburna personer, som landshövdingar, grosshandlare, militärer, apotekare och en och annan professor, tog initiativet - inte de fattiga.

• Antalet sparbanker växte snabbt. I mitten av 1870-talet fanns 325 stycken, varav 90 i städerna. Toppen nåddes 1928 med 498 sparbanker.

• Allt fler sammanslagningar minskade antalet för att att landa på ett hundratal 1990. Två år senare bildade elva sparbanker börsnoterade Sparbanken Sverige AB som 1997 gick samman till med Föreningsbanken och blev Föreningssparbanken. I dag Swedbank.

• I Sverige finns det i dag idag 9 sparbanksaktiebolag och 62 ursprungliga sparbanker. Varbergs sparbank AB är en av de 9. Bankens enda aktieägare är Sparbanksstiftelsen. Alla utdelningar går dit. Stiftelsen delar ut fonderade medel till Varbergs näringsliv, forskning, utbildning, idrott och kultur. Sen starten år 2 000 har 387 miljoner kronor delats ut.

Källa: Sparbanksakademin

ANNONS