Ugglarps Grönt växlar från julbord till nya möjligheter i coronatider

Smoothie, grönkålspulver, försäljning via rekoringar, självplock och butikssamarbeten. Tipsen och förslagen på vad Ugglarps Grönt ska göra med 150 ton osåld grönkål har haglat in.
– Det plingar var femte minut i min mobil, säger vd:n Mikael Jidenholm.

ANNONS
LocationUgglarp||

I samband med att regeringen meddelade att restauranger max får ha åtta personer i ett sällskap bokade fler och fler företag av sina julbord. Restriktionen satte stopp för försäljningen av grönkål för odlarna i Ugglarp – som vanligtvis levererar till julbord och restauranger runt om i Sverige.

– Hjälp vad gör vi nu, säger Mikael Jidenholm, vd för Ugglarps Grönt.

Men responsen från människor som vill hjälpa till hade grönsaksodlaren inte kunnat drömma om. Efter inlägg i sociala medier om sin situation på grund av pandemin samt draghjälp av rapportering i olika medier har förslag och idéer vällt in.

ANNONS
Mikael Jidenholm, vd på Ugglarps Grönt.
Mikael Jidenholm i Ugglarp har 150 ton grönkål till övers på grund av coronarestriktioner. Nu siktar han mot fler möjligheter än att den ska hamna på jultallriken. Bild: Håkan Johansson

– Det har kommit in recept och idéer från olika håll. Bland annat tips från Kalifornien på smoothies och ett företag i Helsingborg som räddar grönsaker har hört av sig. Det plingar i alla kanaler hela tiden.

Julborden ställdes in – Ugglarps Grönt har utökat sina knutpunkter

I skrivande stund har företaget utökat sina försäljningspunkter till en gårdsbutik i Lund, matbutiken Cajsa Warg i Stockholm samt rekoringar i Kungsbacka och Mölndal. Men fler knutpunkter är på gång, enligt vd:n:

– Vi kommer packa tusentals säckar den kommande veckan som ska gå till olika delar i Sverige.

I gårdsbutiken i Ugglarp var det en stadig ström av besökare – trots helgens regn och rusk.

– Att koka skinka och grönkål kan vi göra mitt på sommaren. Den är även god i en sallad med nötter och granatäpplen, säger Halmstadsborna Anders och Annelie Andersson.

Även Linköpingsbon Nils Almgren var glad över sina två säckar grönkål.

– Det här ska vi frysa in hemma och i sommarstugan i Långasand.

Nils Almgren ska hem och fylla frysen med grönkål från Ugglarps Grönt.
Nils Almgren ska hem och fylla frysen. Bild: Håkan Johansson

Då blev grönkål som snacks trendigt

För 35 år sedan drog Mikael Jidenholm i gång grönkålsodlingen och för 15 år sedan kom uppsvinget för kålen i form av trenden med grönkålschips.

– Det kom folk hela sommaren och skulle köpa grönkål. Numera är det max en månad som vi inte odlar någon grönkål.

ANNONS

Och vem vet – grönkålens potential kanske går från andra användningsområden än tallriken.

– Grönkålsträd i stället för ett julträd blir kanske nästa trend, avslutar Mikael Jidenholm.

ANNONS