Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inom kort kommer Svenska Kyrkans Bryggan verksamhet att öppna kafé och butik på Östra Långgatan 30. Bild: Stefan Johansson
Inom kort kommer Svenska Kyrkans Bryggan verksamhet att öppna kafé och butik på Östra Långgatan 30. Bild: Stefan Johansson

Svenska Kyrkan flyttar in i No 30:s gamla lokaler

Centrum kommer att få ett nytt kafé med tillhörande butik. Det står klart när Svenska kyrkan tar över lokalerna på Östra Långgatan 30 som klädbutiken No 30 tidigare huserade i. Församlingen har letat efter en lokal under en längre tid berättar diakonichef Maria Jälmsjö.

I november kunde HN berätta att klädbutiken No 30 skulle lägga ner verksamheten efter åtta år. Någon längre vakans i lokalen blir det dock inte. Redan i början på mars kommer Svenska kyrkans verksamhet Bryggan att ta över och strax efter det öppna både kafé och butik.

Bryggan är en verksamhet som tar emot människor som är långt ifrån arbetsmarknaden och i behov av arbetsträning, sysselsättning eller språkträning. Genom verksamheten får de praktikplatser. Bryggan startade 2017 och har sedan dess vuxit med bland annat bageri och sy- och återbruksverkstad.

– Vi har blivit trångbodda och har letat efter en passande lokal för att utveckla verksamheten under en tid, säger Maria Jälmsjö, diakonichef på Svenska Kyrkan i Varberg och ansvarig för Bryggan.

Församlingshemmet fortsatt nav

Hon berättar att de nu är inne i ett intensivt planeringsarbete för den nya lokalen. Men klart är att Bryggans kafé och butik kommer att öppna i mitten av mars.

– Det är väldigt roligt att vi har fått till det här, säger Maria Jälmsjö.

Tanken är att butiken och kaféet ska sälja det som produceras inom Bryggan. Det kan också bli fråga om en del andra produkter såsom fair trade-varor. Med den nya satsningen är förhoppningen att man ska kunna utöka antalet platser inom Bryggan. Närheten till församlingshemmet har varit viktig.

– De som är anställda i verksamheten ska kunna ta sig smidigt mellan lokalerna. Det handlar också om att det vi producerar ska kunna transporteras smidigt till butiken, säger Maria Jälmsjö.

Ett centrum i förändring

På Maleryds fastigheter som äger lokalen är man mycket glada över att ha funnit en ny hyresgäst så snabbt.

– Det känns väldigt bra, säger Mats Rydholm.

Nu pågår arbetet med att anpassa lokalerna till det nya behoven. Coronapandemin har gjort att det har varit många av bolagets lokaler som har bytt hyresgäster den senaste tiden. Dock har det i de flesta fall gått relativt snabbt att fylla på.

– På något sätt ändras centrum. Det är en annan typ av verksamheter. Flera sociala företag och mycket återbruk och fokus på hantverk. Östra Långgatan har fått en lite annan nisch, säger Mats Rydholm.

LÄS MER: Jovab flyttar till nya lokaler och byter namn till Skene Järn

LÄS MER: Falkenbergsföretag tar in 160 miljoner – siktar på att växa globalt

LÄS MER: Få konkurser har med pandemin att göra

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.