Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Stora Enso stänger en pappersmaskin i Hyltebruk – 140 jobb i fara

Den planerade stängningen av pappersmaskin 3 och omorganisationen på Bruket i Hylte skulle som mest påverka 140 anställda, meddelar Stora Enso.
– Det är en väldigt tråkig dag för Bruket och hela Hylte, säger brukschefen Håkan Naij.

På onsdagsmorgonen meddelade Stora Enso att de inleder MBL-förhandlingar angående planerna på att genomföra en omorganisation som berör 140 anställda på Hylte Bruk. Företaget vill stänga ned pappersmaskin 3 (PM3) och returpappersanläggningen permanent.

– Detta är en dag jag hade hoppats slippa, men nu är vi i det här läget och hoppas kunna göra detta så bra som möjligt för alla inblandade och för Brukets framtid, säger brukschefen Håkan Naij.

Efterfrågan på tidningspapper har minskat

Strax före lunch höll han och Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall en pressträff där de förklarade bakgrunden till beslutet att stänga ner den ena av de två kvarvarande pappersmaskinerna.

– Sedan 2007 har vi sett en radikal minskning i efterfrågan på tidningspapper. Vi ser ingen möjlighet att detta ska återhämta sig mer än marginellt. Vårt beslut är en konsekvens av att konsumenter övergår från print till digitalt, säger Per Lyrvall.

”Sedan 2007 har vi sett en radikal minskning i efterfrågan på tidningspapper”, säger Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall. Bild: Isabel Bark
”Sedan 2007 har vi sett en radikal minskning i efterfrågan på tidningspapper”, säger Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall. Bild: Isabel Bark

Produktionen måste nu anpassa tillverkningen av tidningspapper efter efterfrågan.

Stora Enso Hylte har i dag 430 anställda och är därmed kommunens största privata arbetsgivare. För ungefär en tredjedel av de anställda är jobbet i fara. Brukschefen Håkan Naij berättar om hur det var att lämna beskedet till personalen.

– De är förstås bedrövade och tycker det är jobbigt. Det är vad jag har snappat upp hittills, men jag har inte hunnit träffa alla.

Företaget har lagt ett varsel som berör 140 anställda och inom kort inleds MBL-förhandlingar med fackförbunden. Inga beslut fattas innan dessa förhandlingar är avslutade.

Håkan Naij, brukschef på Stora Enso i Hylte, berättar att de anställda är bedrövade efter beskedet. Han har själv arbetat på företaget sedan 1988. Bild: Isabel Bark
Håkan Naij, brukschef på Stora Enso i Hylte, berättar att de anställda är bedrövade efter beskedet. Han har själv arbetat på företaget sedan 1988. Bild: Isabel Bark

– Detta är såklart kännbart för en kommun som Hylte, men varslet är inte i samma storlek som när pappersmaskin 1 och 2 stängdes, konstaterar Håkan Naij som själv började som elektriker på Bruket för 32 år sedan.

Före de senaste neddragningarna 2012-2013 hade pappersbruket omkring 780 anställda.

”Brukets framtid ligger i pappersmaskin 4”

Tillverkningen av tidningspapper fortsätter, om än i mindre skala, i pappersmaskin 4.

– Vi kommer fortfarande att ha en stor tillverkning av tidningspapper, säger Håkan Naij.

Dessutom kan Bruket luta sig mot sina nya satsningar på biokomposit och formpressade fiberprodukter (exempelvis fiberbaserade tråg till mat).

Kan anläggningens nya produktionsområden bli räddningen för Bruket när efterfrågan på tidningspapper sjunker?

– Jag vill inte spekulera i det. Kärnan i pappersbruket är, och kommer fortsätta vara, papperstillverkningen. Det har varit en etablerad produkt sedan 1970-talet. Sett ur ett kortare perspektiv ligger Brukets framtid i pappersmaskin 4, säger Per Lyrvall, Sverigechef på Stora Enso.

Pappersmaskinen är planerad att stänga i slutet av 2020 och returpappersanläggningen senast under 2021. Åtgärderna beräknas innebära årliga besparingar på 14 miljoner euro, motsvarande omkring 146 miljoner kronor.

Fakta: Tidigare varsel på Stora Enso i Hylte

• Det är sju år sedan Stora Enso Hyltebruk senast genomförde stora uppsägningar, då man stängde pappersmaskin 1 och 2.

• Varslen, som lämnades i tre omgångar under åren 2012-13, omfattade 319 av 780 anställda och minskade fabrikens produktion från 800 000 till 480 000 ton tidningspapper om året.

• Onsdagens varsel på 140 anställda och stängning av Pappersmaskin 3, sänker produktionen till 245 000 ton - vilka kommer att tillverkas på den kvarvarande pappersmaskin 4.

• Enligt Stora Enso har den minskade efterfrågan på tidningspapper lett till en global överkapacitet, låga produktionsnivåer och svag lönsamhet för Hylte Bruk.

• Den planerade stängningen av pappersmaskin 3 skulle minska Stora Ensos årliga kapacitet för tidningspapper med 26 procent. I och med detta sänks också den totala europeiska kapaciteten för tidningspapper med fyra procent.

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.