Stark sommar för turismen i Halland – trots corona

I resten av Sverige minskade hotellbeläggningen i juli med 45 procent i snitt – men i Halland ökade den, trots coronapandemi. Nu satsar man stenhårt på att förlänga turistsäsongen i länet.

ANNONS
|

Besöksnäringen i länet verkar ha gått bra i sommar trots coronapandemin. Hotellbeläggningen i Halland ökade med en procent under perioden 1 juli till 15 augusti jämfört med samma period förra året. I resten av Sverige minskade beläggningen med 45 procent under juli månad.

– Det vi kan se är att svensken i allt större utsträckning väljer Halland, det har varit en trend sedan 2018 att vi ökar mer än Sverigesnittet, säger Jonas Olsson, ansvarig på Visit Halland.

Han berättar, som siffrorna ovan visar, att hotellen har haft god beläggning och att campingarna gått bra i sommar. Restaurangerna är generellt sett nöjda – men det har varit utmanande för en del att inte kunna köra på med full kapacitet på grund av de coronarelaterade restriktionerna.

ANNONS

– Annars har det varit en riktig utflyktssommar. Besöksmål en bit från städerna har det gått bra för, precis som för till exempel gårdsbutikerna, säger Jonas Olsson.

Hösten blir en utmaning

Hösten är ofta en svårare period, inte minst i år eftersom många konferenser, kick-offer, evenemang och dylikt ställs in.

– Hösten blir tuff för besöksnäringen. Eftersom företagen inte kör som vanligt får vi fokusera på privatmarknaden och weekendturismen.

Jonas Olsson.
Jonas Olsson. Bild: Visit Halland

Man hoppas att spa-upplevelser, natur, bra surfvindar och inte minst lokalproducerad mat ska göra susen. Bland annat med hjälp av konceptet Skördetid i Halland försöker man nu för tredje året i rad förlänga turistsäsongen. Under det namnet samlar man allt som har med mat, mathantverk, odling och aktiviteter på detta tema att göra under ett gemensamt paraply.

– Syftet är att alla våra små lantbruk, gårdsbutiker, restauranger och kaféer ska få en chans att leva upp även under hösten. Vi vill också skapa reseanledningar till länet så här års, Halland är ju fantastiskt vackert i september och oktober, säger Mia Lachmann, projektledare för Skördetid i Halland, och fortsätter:

– Genom att samla allting under ett gemensamt namn blir det lättare för oss att marknadsföra Halland under höstmånaderna.

Stora skördefester ställs in

I år blir dock satsningen lite annorlunda. På grund av pandemin har de stora skördefesterna fått ställas in – eller så har uppläggen fått göras om. Allt för att inte för många människor ska samlas på samma ställe. Istället vill man locka folk till olika platser och till mindre evenemang och kurser.

ANNONS

– Vi hoppas och tror att konceptet ska funka även utan de stora festerna som till exempel Smaka på Halmstad.

 Mia Lachmann.
Mia Lachmann.

Dessutom har regionen riktat marknadsföringen främst mot hallänningar i år. Tidigare har man gärna velat locka tyskar, norrmän, danskar och folk från Stockholm och Mälardalen – men så funkar det inte 2020.

– Nej, i år tror vi på hallänningarna, och på de som bor inom en eller två timmar från länet. Vi brukar vara duktiga på att hemestra.

Varför är det just maten ni satsar på?

– Mattrenden finns ju över hela landet, men att vi aktivt satsar på det här i Halland är väl för att vi bor mitt i maten med tanke på allt som odlas här. Utbudet är väldigt stort.

Fakta: Skördetid i Halland

Skördetid i Halland är inte ett evenemang, utan ett gemensamt samlingsnamn för allt som händer i länet under augusti till oktober – och som rör mat och odling.

Syftet med Skördetid i Halland är att inspirera ännu fler att uppleva Halland under sensommar och höst.

Bakom Skördetid i Halland står destinationerna i Halland i samarbete med Region Halland, LRF, Hallands Matgille och Signerat Halland.

I år har de stora skördefesterna ställts in eller arbetats om för att bli mer corona-anpassade.

För mer information om vad som händer i år besök skordetidihalland.se.

ANNONS