Stämningsfulla ljusslingor med varmt sken i vinter

Det är gyllene tider för ljusslingor. I dubbel bemärkelse – för en nyhet i år är att allt fler slingor kommer i en varm nyans som kallas för ”golden”.

ANNONS
|

Det finns ett gammalt talesätt som säger att ”i stearinljussken är alla kvinnor vackra.” Man får väl anta att det gäller även för män. Hur som helst så är det varma, mjuka ljuset smickrande för ansiktet. Dessutom skapar det en stämningsfull och ombonad känsla i ett rum.

I år har varma färgtemperaturer slagit igenom på bred front i ljusslingor och andra lysande julprydnader.

– ”Golden-slingorna” ger ett mjukare sken. De kallare finns förstås fortfarande kvar i utbudet och med sin vithet ger de ett bättre ljus. Men är det stämning man vill åt så är golden-slingorna väldigt fina, säger Ulrika Lindblad, butiksansvarig på Ljushörnan i Halmstad.

ANNONS

Klassiska modeller

Butiken är en av Hallands större renodlade belysningsaffärer och Ulrika Lindblad berättar att många av deras kunder föredrar ljusslingor i klassiska modeller.

– Till våra populäraste hör de med små ledlampor som kan kopplas ihop och kanske klä in ett helt träd. Likaså de traditionella slingorna med stora ljus till granen inne eller ute. Sådana slingor finns med ledlampor i dag. Däremot har vi inget stort sortiment av slingor med roliga figurer eller skiftande färger. Där har varuhusen mer att erbjuda, säger hon.

Anna Kihlberg har titeln manager media & market PR på Rusta, med varuhus i bland annat Varberg, Falkenberg och Halmstad. Även hon ser en stark trend mot ett varmare ljussken.

– De flesta av våra ljusslingor är mer ”golden” än kalla i år. Subjektivt vill jag påstå att det ger ett mer behagligt och stämningsfullt intryck, men smaken är förstås olika, säger hon.

Pynt speglar personlighet

En annan trend är att pyntarens personlighet avspeglas allt mer i valet av juldekorationer.

– Det finns till exempel ett stort intresse för att vara kreativ och bygga egna ”julsamhällen” med hjälp av julbyar och dekorationsdjur, gärna på ett sätt som speglar ens egna intressen och vem man är, säger hon.

För den som vill ha julstöket avklarat i ett nafs finns det också en lösning som är ny för i år, åtminstone i Rustas utbud.

ANNONS

– Det är en färdigpyntad ”pop-up” gran som man gör klar på under minuten! säger Anna Kihlberg.

Då ingår även ljusslingan – men om den är ”golden” eller kall avslöjas inte här.

Så mycket snålare är LED-lampor

• En ljusslinga med 35 till 40 glödlampor drar 8 gånger mer än en med LED-lampor.

• En julgransbelysning drar 16 gånger mer med glödlampor än med LED-lampor.

• En sjuarmad elljusstake drar 27 gånger mer med glödlampor än med LED-lampor.

• En adventsstjärna drar 7 gånger mer med glödlampa än med LED-lampa.

Källa: Energimyndigheten

Tips från Energimyndigheten

• När du köper ny advents- och julbelysning, se till att den har LED-lampor som original.

• Det finns advents- och julbelysning med varmt (rött) sken och kallt (blått) sken. Välj det ljus du gillar bäst. Upp till 2 700 Kelvin räknas som varmt ljus.

• Känn på transformatorn (den svarta eller vita klumpen på sladden). Är den varm drar produkten mer el än om den är sval. Transformatorn får dra max 0,5 watt när lampan är släckt. Det är viktigt att använda rätt transformator till rätt ljusslinga.

• Använd aldrig en ljusslinga för inomhusbruk utomhus. Det ska stå på produkten om den är avsedd för utomhusbruk.

• Alla typer av lampor och ljusslingor ska lämnas till miljöstation när de slocknat.

Källa: Energimyndigheten

Därför är LED-lampor bra:

• Jämfört med en vanlig glödlampa har LED-lampan betydligt lägre energiförbrukning och längre livslängd.

• De innehåller inga skadliga ämnen som bly eller kvicksilver.

• LED-lampan går bra att tända och släcka ofta, och den tänds direkt, även i kyla.

• Eftersom så lite energi krävs blir lampan inte speciellt varm, vilket är en klar fördel i lampor med exempelvis tygskärm.

Källa: Ellevio

ANNONS