Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Sofia Johansson och Kristoffer Eliasson fastighetsbolag på Mallorca

Soda har bytts mot Studio 3, och Sverige mot Spanien. Nu ger sig hallänningarna Sofia Johansson och Kristoffer Eliasson in i fastighetsbranschen på Mallorca. Affärsidén är att köpa fastigheter på attraktiva lägen, renovera och sedan sälja dem vidare.

2004 startade de klädbutiken Soda i Halmstad City, men i februari valde de att sälja efter 16 år. Branschen, med en allt större försäljning på nätet, var inte längre densamma och Sofia och Kristoffer kände att det var dags att göra något annat. Eftersom båda är intresserade av inredning och design, och dessutom hade renoverat två egna lägenheter i Palma, hade de redan klart för sig vad de ville göra: starta ett fastighetsbolag på Mallorca. Där föddes Studio 3 och så fort coronapandemin tillåter ska de sätta i gång med renoveringen av det första kommersiella objektet, en 75 kvadratmeter stor lägenhet från 1912 i stadsdelen Son Armadams.

– Den har en privat trädgård på 90 kvadrat och det är helt unikt inne i Palma. Jag spanade på den i nästan ett år innan vi slog till, säger Kristoffer och påpekar att köp- och säljproceduren i Spanien är väsensskild från den i Sverige.

– Där sätter mäklaren ett riktpris och objekten ligger ute betydligt längre än i Sverige. Det är inte så ofta det blir budgivning – det är snarare vanligt att det slutliga priset blir lägre än det begärda – och objekten kan dessutom saluföras hos tio olika mäklare samtidigt.

Läget är det viktigaste

Kristoffers och Sofias plan är att främst rikta sig till skandinaviska och tyska köpare. Tanken är att erbjuda boenden som håller en hög standard, utan att det ska vara alltför dyrt.

– Läget är det viktigaste. Vi vet ju, inte minst efter corona, att marknaden kan svänga över en natt, och då gäller det att ha objekt i attraktiva områden, säger Sofia och tillägger att hon och Kristoffer har järnkoll på allt som kommer ut på marknaden på Mallorca.

De tillbringar ju nästan all tid utomhus. De äter ute, fikar ute, umgås ute.

Kristoffer konstaterar också att det är stor skillnad på hur mycket omsorg svenskar och spanjorer lägger på sina hem – och att det till stor del hänger ihop med klimatet.

– De tillbringar ju nästan all tid utomhus. De äter ute, fikar ute, umgås ute. Vi är ju mycket mer hänvisade till att vara hemma, och då är det inte så konstigt att man vill satsa mycket på sin bostad.

Och när vi ändå är inne på klimatet, så är det en stor del i att Kristoffer och Sofia nu har valt att lämna Sverige för Spanien.

– När vi drev Soda brukade vi resa ner till Palma – vi köpte vår första lägenhet där 2016 – någon gång i månaden och stannade fyra-fem dagar. För ett par år sen började vi känna att mörkret och kylan här hemma tog på oss, och började prata om att flytta ner på allvar, säger Sofia.

Projektmänniskor som gillar förändring

I början av året såldes alltså Soda, och tanken var att även sälja bostaden på Hyltegatan i Halmstad redan då. Men covid-19 kom emellan även där, så det fick vänta ett drygt halvår. Nu ligger dock huset ute på Hemnet, där det har varit det mest klickade i Halland två veckor i rad.

– Det är jätteroligt att intresset är så stort, men samtidigt tar det emot att sälja. Vi har totalrenoverat det här huset och det har blivit precis som vi ville, säger han och Sofia tar vid:

– Ja, jag älskar att bo här. Men samtidigt är det sådana vi är: vi gillar projekt. Vi vill ha en början och ett slut. När något är klart, så är det klart – och då vill vi vidare.

Träffades i unga år

Sofia och Kristoffer träffades när de var 20, och när de var 21 startade de Soda. I dag har båda fyllt 38 år, men eftersom de inte har barn känner de sig helt fria att kasta loss och göra det som faller dem in.

– Vi älskar att jobba, jag blir rastlös direkt när jag inte har något att syssla med, säger Sofia och skrattar.

Men känner de inte minsta tveksamhet kring att ge sig in i en helt ny bransch i ett annat land?

– Nej, vi tänker inte så. Men det är såklart oerhört mycket att sätta sig in i, och därför har vi varit supernoga med vilka vi samarbetar med. Jag pratar visserligen hyfsat bra spanska, men vår kontakt på banken är en kvinna som är svensk-spanjorska. Genom ett och samma företag får vi hjälp av jurist och revisor, och även där finns nyckelpersoner som pratar svenska, säger Sofia och Kristoffer (som ska börja plugga spanska så fort de har flyttat ner) inflikar:

– Nu i början väljer vi också projekt som inte kräver det som kallas ”stor licens”. Den måste du ha om du exempelvis ska anlägga en pool eller förändra fasaden på ett kulturminnesmärkt hus.

Har totalrenoverat nya lägenheten

Dock är Sofia och Kristoffer inte främmande för att förändra planlösningar, byta plats på kök och badrum, riva bort innertak, etcetera. Och i första hand satsar de på lite äldre fastigheter, eftersom de ”gillar hus med själ och hjärta”.

Själva bor de numer i ett hus från 1890 i stadsdelen Santa Catalina, några hundra meter från hamnen och med gångavstånd till stranden och Gamla stan. Lägenheten är på ungefär 65 kvadrat och de har en egen takterrass.

– Vi blåste ut allt när vi köpte den, men är nu klara invändigt. Nu ska vi ge oss på terrassen, där är en del att fixa, säger Sofia som tydligt minns hur det kändes när de upptäckte att taket läckte i deras första lägenhet:

– När vi klagade hos ordföranden i bostadsrättsföreningen sa han bara att ”men det gör det i alla tak i Spanien!”. De tycker att vi svenskar är noga.

Vill köpa hela hus på lite sikt

På lite sikt vill Kristoffer och Sofia ha en handfull renoveringar på gång parallellt, och så småningom även köpa hela fastigheter och renovera samtliga lägenheter.

– Men där är vi ju inte än, säger Kristoffer och ler.

Vi har ett litet kontor i Gamla stan och där ska vi köra båda våra verksamheter: fastigheter och glasräcken.

Han och Sofia har också ett ben till att stå på: de är återförsäljare i Spanien av Clickitup, ett glasräcke som Sofias bror varit med och uppfunnit, och som han och en kompanjon nu tillverkar i Halmstad och säljer i en handfull länder i Europa.

– Vi har ett litet kontor i Gamla stan och där ska vi köra båda våra verksamheter: fastigheter och glasräcken. Målgruppen för Clickitup är visserligen främst hotell, restauranger och nyproducerade bostäder, men det är ändå delvis samma bransch.

Men Halland då – kommer de att kapa bojorna totalt?

– Nej, inte alls. Vi ska ha en mindre hyreslägenhet i Halmstad. Vi har ju våra familjer kvar här hemma, och massor med vänner.

Fotnot: Sofia och Kristoffer äger Studio 3 Property Development med Klas Wässbring, som grundade och drev skoföretaget Shepherd i 30 år innan han valde att sälja företaget.

Sofia, Kristoffer och Lepold. Bild: Roger Larsson
Sofia, Kristoffer och Lepold. Bild: Roger Larsson

Fakta: Sofia Johansson och Kristoffer Eliasson

Ålder: Båda är 38 år.

Uppvuxna: Sofia är från Söndrum i Halmstad, Kristoffer är uppvuxen i Veinge utanför Laholm.

Gör: Egenföretagare.

Gjorde i somras: Drev uteservering ihop med restaurang Kakel på Lilla torg i Halmstad.

Bor: På väg att flytta till Palma de Mallorca, där de haft lägenhet sedan 2016.

När coronan kom: ”Då var vi nere i Palma och satt fyra dagar i karantän innan vi lyckades ta oss hem. Det var en väldigt konstig känsla att se hur hela staden plötsligt låg helt öde. De enda som var ut på gatorna var polis och militär som kollade att folk höll sig inomhus.”

Varför Spanien: ”Vi älskar klimatet och det sociala livet som gör att man kan umgås utomhus året om.”

Följ: På Instagramkontot studio3.se kan man senare i höst följa renoveringen av huset i Son Armadams, Sofias och Kristoffers första kommersiella lägenhetsprojekt.

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.