Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

SM-guld till Falkenbergsföretag i Ung Företagsamhet 2021

Vinnarna i årets SM i Ung Företagsamhet har korats. Segraren i kategorin ”Årets innovation” blev Inducut UF från Falkenberg.

Tidigare i vår vann Inducut UF ”Årets innovation” i Halland. Nu har sistaårseleverna och falkenbergarna Alexander Johansson och Marcus Wehbi även vunnit SM.

– Det är väldigt stort, säger Marcus.

Hur såg ni på era chanser?

– Det fanns en chans, men det var många andra bra. Det är extra coolt att vinna när man slår andra som man är imponerad av, säger Alexander.

Ny vinstfaktor

Framgången bygger på deras produkt, Inducutter, som strimlar sönder polyesterbandsavfall. Därigenom kan volymen av avfallet minskas med upp till 90 procent vilket bidrar till effektivitet och minskad miljöpåverkan.

När de vann i Halland lyfte de företagets originalitet som vinnarkonceptet. Efter SM-segern framhäver de snarare andra faktorer.

– Vi har kunnat visa för juryn vilken potential vår produkt har både nationellt och internationellt, säger Alexander Johansson.

Vill växa

Vinsten tror de kommer ge ett lyft för intresset kring företaget.

– Jag tror att vi kommer nå ut till många människor, inte bara i Halland utan även i Sverige. Nu har vi bevis på att marknaden vill ta till sig vår produkt, säger Marcus.

Vad blir nästa steg?

– Att försöka växa genom att hitta kunder som vill köpa vår produkt, säger Alexander Johansson.

”Känns riktigt gött”

En som också är glad för framgången är Ida Thorén Olsson, regionchef på Ung Företagsamhet Halland.

– Det är fantastiskt kul att Halland tar hem ett SM-guld. Det är kul på många sätt, främst för killarna som haft ett tufft år och ändå lyckats så bra.

– Sist Halland vann var nog för sju-åtta år sen, så det känns riktigt gött. Vi är ett innovativt län och därför är det extra kul att de vann den kategorin.

Varför tror du att de vann?

– Innovationshöjden är en del. Sen har killarna redan sålt en produkt, har ett enormt underlag för potentiella köpare och har framtidsplaner, säger Ida Thorén Olsson.

– Det var jättehård konkurrens, men det är inte så många som hinner få en färdig prototyp och lyckas sälja den. Det är nog mycket det som tagit dem till vinsten.

Hur ser ungas företagsamhet ut i Halland?

– Intresset är stort från skolorna och entreprenörskap är fortfarande ett drömyrke bland många unga.

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.