Sandvine i Varberg i censurhärva i Belarus

Nyhetsföretaget Bloomberg hävdar att amerikansk teknologi ligger bakom regimens möjligheter att censurera internet för det belarusiska folket. Tekniken har sina rötter hos Varbergsföretaget Sandvine. – Om det är så är det riktigt illa, säger Alexandr Baihulakau som misshandlades och fängslades under en manifestation mot regimen.

ANNONS
|

45-årige Alexandr Baihulakau har varit emot den belarusiska regimen ända sedan president Alexandr Lukasjenko kom till makten 1994 och han är övertygad om att det senaste valet var riggat.

Han befinner sig just nu i Sverige där han besöker sin syster. Han greps under en fredlig manifestation i staden Borisov den 11 augusti, två dagar efter valet, och berättar hur han misshandlades och hånades av belarusisk kravallpolis.

Tvingades krypa

– De slängde in mig och andra ur oppositionen i en stor buss. Jag tvingades krypa på alla fyra längs hela bussens längd medan 15 poliser hånade mig och slog mig med sina gummibatonger i huvudet och på ryggen, berättar han.

ANNONS

– Men det värsta var den psykiska misshandeln. De hittade en bild i min telefon som föreställde rosor från mina föräldrars guldbröllop. Då kallade de mig för bög och äckel och menade att ingen riktig man har sådana bilder. Jag var alltså både bög och oppositionell - dubbelt illa i deras ögon!

Medan protesterna fortsätter mot den sittande diktatorn Alexandr Lukasjenko har tillgången till internet begränsats i Belarus.

Hemsidor försvann

– Internet försvann helt på valdagen den 9 augusti. Två dagar senare var det tillbaka, men nio hemsidor som höll med oppositionen var avstängda, berättar Alexandr.

Tekniken för att åstadkomma detta har sina rötter hos Sandvine Sweden AB i Varberg, enligt nätsajten Global Bar Magazine. Bolaget finns i Varberg och har sitt kontor på Svärdfiskgatan i Monarkområdet.

Det förvärvades för några år sen av riskkapitalbolaget Francisco Partners i Kalifornien, enligt Bloomberg. I den senast tillgängliga årsredovisningen från 2018 hade den svenska delen en omsättning på 165 miljoner kronor och gjorde en vinst efter skatt på 12,6 miljoner.

Företaget har tidigare hetat Netintact AB och Procera Network AB. Styrelseordförande och vd är Joachim Kock. Sandvines tekniske chef är Alexander Haväng från Varberg. Haväng sitter också i ledningsgruppen. Tidningen har sökt båda.

Sandvine Sweden AB.
Sandvine Sweden AB. Bild: Annika Karlbom

Enligt Bloomberg visade företaget upp sina tekniska lösningar för den vitryska regimens säkerhetspersonal i maj. En särskild programvara - DPI - kan filtrera, paketera och blockera information på internets hemsidor. Den tekniske chefen Alexander Haväng beskriver sig själv som specialist på just DPI på sin profil på Linkedin.

ANNONS

Bloomberg har fått lyssna till ett konferenssamtal mellan chefer och anställda i torsdags. Där berättas att man samarbetat med en regeringsorganisation i Belarus i mer än ett år och att man har tagit fram en teknik som kan filtrera bort 40 procent av all internettrafik.

Ingen mänsklig rättighet

Alexander Haväng ska ha varit med på mötet och där sagt att Belarus kan ha använt bolagets utrustning för att blockera webbsidor och appar. Han sammanfattade det hela med att internet ”inte är en del i de mänskliga rättigheterna” och fortsatte:

“Vi vill inte leka världspolis. Vi tror att varje suveränt land borde tillåtas att ha sin egen policy om vad som är tillåtet och vad som inte är tillåtet i sitt land.”

Om Bloombergs uppgifter stämmer får vi inte svar på. Ingen i ledande ställning vill uttala sig, varken till Bloomberg eller till Hallands Nyheter.

– Ingen kommentar, säger Alexander Haväng och lägger på luren i örat på tidningens reporter.

Efter dramat i bussen transporterades Alexandr Baihulakau till den lokala polisstationen. Där tvingades de gripna ner på marken med ansiktena nedåt, benen brett isär och händerna på huvudet.

– Det var hemskt. Som om vi vore värsta terrorister.

Censur i Sverige

Efter en rättegång fick han tolv dagars fängelse men släpptes efter fem tack vare påtryckningar från EU om att befria politiska fångar. Han fick dock skriva under ett löfte att inte delta i flera manifestationer. I så fall får han tre månaders fängelsestraff.

ANNONS

Han har personligen drabbats av censuren - även i Sverige. I söndags skickade han några uppmuntrande emojis på oppositionens hemsida på Facebook. Nu är han blockerad i tre dygn. Ingen kan heller ringa till honom. Telefonen är densamma som den polisen gick igenom när han greps.

– Om ett svenskt-amerikanskt företag ligger bakom det här är det riktigt illa. Jag är faktiskt chockad över detta och det är svårt att tro att det är sant, säger Alexandr Baihulakau.

ANNONS