Södra fokuserar på nya produkter från skogen

Biodrivmedel, textilproduktion och korslimmat trä. Nu fokuserar Södra skogsägarna på lönsamhet för nya produkter från skogen.
– För att vi vill skapa största möjliga värde av varje fiber i trädet, säger Catrin Gustavsson, ny affärsområdeschef.

ANNONS
|

Södra skogsägarna med massafabriker i Värö, Mörrum och Mönsterås producerar inte bara pappersmassa. Man kan utvinna en rad andra produkter ur massatillverkningen som på sikt kan ersätta kol- och oljebaserade material.

Förpackningsmaterial i trä. Det här mattråget har tagit fram av Södra och säljs i England.
Förpackningsmaterial i trä. Det här mattråget har tagit fram av Södra och säljs i England. Bild: Annika Karlbom

För Södras del handlar det i nuläget främst om satsningar för att producera korslimmat trä, biodrivmedel och textilier utöver kärnproduktionen av pappersmassa och sågade trävaror.

För att få ett stärkt fokus på innovation och nya lönsamma affärer har man nu skapat ett eget affärsområde för innovation. Catrin Gustavsson är nyutnämnd chef. Tidigare titulerades hon forskningsdirektör med placering i Värö.

– Jag var nog ganska lättövertalad, säger hon. Det är kul att Södra vill utveckla fler produkter från skogen och öka dess värde.

ANNONS

Satsar ni mer på forskning nu?

– Inte direkt. Vi har redan i dag ett väl utvecklat kontaktnät med exempelvis Chalmers, KTH och Linnéuniversitet och har egna specialister i Värö som kommer att jobba vidare som tidigare, säger Catrin Gustavsson.

Södra ser stor potential i ökat trähusbyggande. Planerna på att bygga en fabrik för korslimmat trä pågår för fullt i Värö och faller också under Catrin Gustavssons ansvar.

Textiltillverkningen sker vid bruket i Mörrum. Man arbetar även med textilåtervinning där begagnade kläder av bomull och polyester mals ner och blandas med textilmassa av vedbaserade cellulosafibrer. Konceptet kallas Once more.

Catrin Gustavsson klädd i tröja av träfibermaterialet modal.
Catrin Gustavsson klädd i tröja av träfibermaterialet modal. Bild: Annika Karlbom

– Vi säljer sedan textilbalar till Asien och Europa. Den här affären hoppas vi kan växa och bidra till en mer cirkulär ekonomi i framtiden, säger Catrin Gustavsson.

Tallolja.
Tallolja. Bild: Henrik Björnsson

Södra har tre större biodrivmedelssatsningar. Redan i dag används tallolja, som är en restprodukt från massakokningen. När den raffinerats blandas den i diesel hos Preem. Dessutom invigdes en ny anläggning för tillverkning av biometanol på Mönsterås bruk förra året.

Det tredje och största biodrivmedelsprojektet, Silva Green Fuel, är en satsning värd en halv miljard kronor som görs i Norge tillsammans med Statkraft, teknologiföretaget Steeper Energy och med bidrag från den norska staten. I höst startas en demonstrationsanläggning där restprodukter från skogen, som spån och bark, hackas sönder till en gröt och behandlas under högt tryck och mycket höga temperaturer.

ANNONS

– Vi får en biobaserad olja och vår plan är att raffinera den till biodrivmedel. Hållbarhetsmässigt är det ett väldigt mycket bättre än ett fossilt alternativ, säger Catrin Gustavsson.

LÄS MER:Skogen är Sveriges olja

ANNONS