Så tänker krögarna kring take-away-boomen

Är hämtmaten lösningen på restaurangbranschens kris? Hallands Nyheter har stämt av läget med krögarna för att se om take-away-boomen är räddningen.

ANNONS
LocationVarberg, Falkenberg||

En konsekvens av restaurangernas coronarestriktioner har blivit att allt fler har fått upp ögonen för take-away. I Varberg är det idag 46 restauranger som erbjuder kunderna take-away och i Falkenberg är det 25 stycken. För många av restaurangerna är det en ny marknad.

Efter Hallands Nyheter rundringning kan vi konstatera att läget är varken svart eller vitt. För vissa har take-away i stort sett räddat hela verksamheten. För andra har den bara blivit en liten del av intäkterna.

LÄS MER:Krögarna vill ha avgiftslättnader från kommunen

För Belugia i Falkenberg, som jobbade mycket med take-away redan innan coronakrisen, har hämtmaten varit en lyckad satsning. Upp till 80 procent av omsättningen kommer idag från take-away.

ANNONS

– Utan den hade vi kunnat slå igen på helgerna. Man kan säga att det är en ny marknad som har öppnat upp sig. Det finns ett behov av att äta ute även om man inte vill gå på krogen, säger John Nilsson på Belugia.

Även på luncherna har take-awaybeställningarna ökat. Ungefär var fjärde lunch som tillagas på restaurangen tillagas för avhämtning.

Många äter hemma istället

På restaurang Nami i Varberg brukar man servera i snitt 30 personer på vardagarna tisdag till torsdag och mellan 100 och 120 personer på fredagar och lördagar. Under corona har den siffran halverats.

– Det är som att vi har fem vardagar istället. Och då tror jag ändå att vi är en av de restaurangerna som har klarat sig bäst eftersom vi lever mycket på maten, säger Klas Medin.

Medin säger att tack vare take-awaybeställningarna så ser läget betydligt bättre ut än vad det hade kunnat göra. Restaurangen har alltid erbjudit det, men inte skyltat så mycket med det. När man gick ut med det i mitten på mars skedde en stor ökning.

– Från att ha varit något enstaka beställning per kväll så har vi nu upp till emot tjugo. Jag skulle säga att vi nu serverar ungefär lika mycket folk som innan, men hälften av dem äter hemma, säger Klas Medin och fortsätter:

ANNONS

– Utan den försäljningen hade det sett riktigt illa ut. Det stabiliserar upp ekonomin.

Vilket är väldigt positivt. Samtidigt innebär take-awaybeställningarna trots det ett stort omsättningstapp menar Medin. Hämtmatsköparna spenderar inte några pengar på dryck och det gör stor skillnad när pengarna ska räknas.

Svårt att få med känslan hem

Magnus Palmqvist på Restaurang Grappa är inne på samma linje.

– För vår del är det inte take-away som gör att vi överlever. Utan det handlar om att vi har gäster här som är duktiga på att handla, säger han.

Han tror att take-away har varit väldigt bra för dem som redan arbetade mycket med den typen av mat innan krisen. För Grappas del så innebär hämtmatskonceptet att man tappar stor del av känslan.

– Vår meny är inte riktigt anpassad för detta. Maten gör sig inte riktigt rättvis när den äts en halvtimma efter den lagats. Den ska serveras a la minut, säger Magnus Palmqvist.

Samma sak känner man på Hermans i Falkenberg. Där är det till och med så att man får med sig tallriken hem för att få med sig lite av restaurangkänslan.

– Vi gör vad vi själva tycker är väldigt bra mat. Upplevelsen för gästen blir ju mycket bättre när maten serveras på en varm tallrik, säger Pelle Ahlström.

ANNONS

Han berättar att de alltid haft take-away på Hermans, men att de inte marknadsfört det. I och med corona så har det gjort det och det har blivit en ökning.

– Den rullar på, men någon räddning är det inte skulle jag vilja påstå, säger Pelle Ahlström.

Läs mer: Skohandeln tappade halva försäljningen

Läs mer: Tuffa tider för butiker i Kronan Shopping

Läs mer: De tar över verksamheten på Gillestugan i Apelviken

ANNONS