Så skapar Lisa Svensson en maxad julstämning på Hallarna: ”Det måste lysa och vara glittrigt”

Det är inte bara sommaren som behöver någon som sätter fart. Detsamma gäller julen. Och på Hallarna heter denna någon Lisa Svensson. Hon är dekoratör och tillsammans med sambon Jacob Mühlenbock den som ser till att gallerian börjar gnistra och glimma lagom till advent.

ANNONS
|

Det är förmiddag på Hallarna och ganska glest med folk i gångarna. Och tur är väl det för i mitten av en av dem står en stor illgrön lift parkerad. I dess korg uppe vid taket finns Jacob Mühlenbock. Han håller på att hänga upp jättestora bronsfärgade julgranskulor i takbjälkarna. Nere på golvet står hans sambo Lisa Svensson och dirigerar hans rörelser. Tillsammans ser de två till att Hallarna fylls med julstämning.

– Det viktigaste för att få till den där rätta stämningen är många lampor och många ljusslingor. Det måste lysa, säger Lisa och fortsätter:

– Man vill att det ska kännas ombonat, men absolut inte murrigt. Mörkret ska lysas upp och det ska blänka och vara glansigt och glittrigt överallt.

ANNONS

”Lek med färgerna på Hallarnas entréer”

För att förstärka känslan av mörker och kyla utanför, och det välkomnande ljuset och värmen innanför köpcentrumets dörrar, används lampor med blåaktigt sken i istappsljusslingorna som hänger på Hallarnas fasad, medan alla ljusslingor och lampor som hänger innanför dörrarna lyser med ett värmande gult sken. Med ett undantag: den frostbeklädda granen som hänger i taket innanför den blå entrén är fylld med vackra vita snöstjärnor och många små lampor som sprider ett kallt blått sken.

– Det är en lek med färgerna i Hallarnas entréer. Innanför den blå entrén är granen isig och kall medan innanför den gula entrén är ljuset varmt. Skillnaderna förstärks ytterligare av att det utanför den gula entrén står stora guldiga blockljus som lyser med ett varmt sken, medan vattnet i fontänerna utanför den blå har stelnat i stora istappar belysta med ett kallt, blått sken, säger Lisa.

Hallarnas centrumledning köper in dekorationerna

Färgleken slutar inte där. Självklart är det inte en slump att det är i gången innanför den gröna entrén som det återkommande dyker upp öar av gröna granar med varmt ljus (medan granarna som står utanför samma entré har ljus som ger ett kallt sken). Och ljuset i de runda sputnikarna som hänger tillsammans med de bronsfärgade julgranskulorna i taket och hjälper dem att glittra och glimma är förstås gult och ombonat. Kallt ute, varmt inne, var det ju.

ANNONS
Bild: Roger Larsson

I en del av de köpcentrum som Lisa jobbar med dekoren ansvarar hon för allt från inköp till planering och dekorering, men här på Hallarna är det centrumledningen som har köpt in juldekorationerna och bestämt var de ska stå. Lisas jobb är att, med hjälp av Jacob, placera ut dem på de förutbestämda platserna och få till den extra finishen.

– Det är ju inte bara att plocka fram dekorationerna och ställa dem på lite olika platser, utan det handlar om att ha öga för hur man placerar dem på bästa sätt för att ge den rätta känslan. Och att lägga till små detaljer som gör det där lilla extra, säger Lisa som är den som ligger bakom idén att låta de guld- och silverinpackade paketen som ligger ovanpå dörrsnurran i den blå entrén ha blå rosetter medan paketen i den gröna entrén har gröna rosetter.

Flera små grupper med granar i stället för en stor

Men även om ljus och färg är viktiga för helheten så är det en annan sak som är allra viktigast för vår känsla av jul:

– Granen. Den går inte att komma ifrån. Förr skulle alla köpcentrum ha en stor gran placerad någonstans centralt men numera placerar man ofta ut små grupper av granar på flera platser i stället, säger Lisa.

ANNONS

En annan sak som hon tycker måste finnas är något kul och extra för alla barn.

– Här på Hallarna är det snögubbeön som står innanför den gröna entrén. Vi brukar ofta inte hinna få upp den helt innan det kommer barn som vill beundra och känna på gubbarna, säger Lisa och tillägger:

– Att jobba med juldekoration är världens mest tacksamma jobb. Folk blir så glada när de ser vad vi gör och kommer ofta fram och frågar hur vi har gjort. Eller också mejlar de och undrar var en viss gran är köpt eller hur man får till en viss paketrosett.

Allt måste vara stadigt förankrat

Att både granar och snögubbar placeras i grupper, så kallade öar, och inte utspridda, har flera skäl. Dels handlar det om möjliga fästpunkter; att se till att allt står stadigt är en av utmaningarna i jobbet som dekoratör, dels om att hålla utrymningsvägar fria och gångar lätta att ta sig fram i. Det sista inte minst viktigt så här i coronatider.

– Vi har tänkt till lite extra i år och tryckt ihop pyntet som står på golvet så att det ska bli så mycket fria ytor som möjligt, säger Lisa.

Hon tycker annars att coronan har påverkat hennes jobb mindre än förväntat.

ANNONS

– Man skulle kunna ha trott att många köpcentrum skulle ha hållit igen i dessa tider men i stället är det många som nästan satsar lite extra – eller i alla fall lika mycket som vanligt – och säger att ”det måste ju vara lite trevligt också!”

De mesta av julpyntet återanvänds från år till år. Något faller kanske bort av ålder men det är sällan något slängs bara för att man vill förnya sig.

– Dels handlar det om miljön och om att inte slänga i onödan, dels är julen så mycket tradition att det inte krävs så mycket förnyelse. För att ändå få lite förändring brukar man i stället köpa till något nytt vart eller vartannat år som läggs till det gamla. De stora julgranskulorna i taket tillkom till exempel förra året till Hallarnas juldekorationssamling.

”Inte läge att skoja bort julen”

Om granen är det viktigaste för att julstämningen ska spridas i ett köpcentrum så blir frågan om det finns något dekorationstabu som helt skulle riskera att förstöra stämningen?

– Nja, något direkt tabu tycker jag inte att det finns. Men en sak som man inte gör är att skoja till det. Det finns ju bara en jul varje år och då är det inte läge att skämta bort den. I alla fall inte i ett köpcentrum, säger Lisa.

ANNONS
Bild: Roger Larsson

Lisa Svensson

Ålder: 36 år.

Bor: Härryda.

Familj: Sambon Jacob Mühlenbock 37 år, två barn 8 och 5 år, och två hundar.

Gör: Dekoratör i egna företaget Made by Mühlenbock som hon driver tillsammans med sambon Jacob som är elektriker och montör. Har åtta köpcenter bland uppdragsgivarna, däribland Hallarna i Halmstad, Bäckebol och Backaplan i Göteborg och tre köpcenter i Norge.

Intressen: Hundar, hundjaktträning, skog och natur, promenader.

Favoritjulpynt: ”Adventsstjärnor – för de är det första som man tar fram och de lyser med så fint sken.”

ANNONS