Tar tempen på industrin. ”Industrin i Halland har klarat sig relativt bra under pandemin”, säger Thomas Nilsson, vd UIC.
Tar tempen på industrin. ”Industrin i Halland har klarat sig relativt bra under pandemin”, säger Thomas Nilsson, vd UIC. Bild: Collage: Marie Hebelius Svahn

Så mår industriföretagen i Halland

De flesta tror att de överlever pandemin och bara 14 procent av industriföretagen i Halland har permitterat eller varslat sin personal fullt ut.
– Industrin har klarat sig relativt bra, men vissa har det tufft, säger Thomas Nilsson, vd för IUC.

ANNONS
|

Företagsinkubatorn IUC – Industriella utvecklingscentra – är ett nätverk av regionalt ägda bolag som strävar efter att utveckla svensk industri. IUC ligger bakom en undersökning med 1 000 små och medelstora industriföretag i landet. Undersökningen ingår i Robotlyftet som i sin tur finansieras av Tillväxtverket.

50 halländska industriföretag har deltagit i undersökningen som gjorts vid tre tillfällen det senaste året. Det halländska resultatet är mycket likt resultatet på nationell nivå.

– Och det finns inga större skillnader mellan svaren i april förra året och nu i februari, säger Thomas Nilsson. De som vi har intervjuat har klarat sig relativt bra, men vi vet att de som måste importera visst material har haft det besvärligt. Vissa har också ställt om till annan produktion.

ANNONS

Över 90 procent av de halländska industriföretagen som deltog har egen tillverkning eller är underleverantörer.

Behöver digitaliseras

88 procent av de halländska företagen tror sig kunna jobba sig ur pandemin. Men för detta behövs främst en ökad produktionseffektivisering, digitalisering, automation och robotisering.

32 procent av företagen har haft svårt att få tag i vissa komponenter för sin tillverkning under pandemin.

Över hälften har sluppit permittera och varsla. Sex procent svarar att de tvärtom behöver anställa mer personal medan 14 procent permitterat eller varslat anställda fullt ut.

82 procent svarar att de klarar sin likviditet om inte pandemin blir för långvarig. Tio procent uppger att de har en bättre betalningsförmåga än vanligt och sex procent uppger en mycket bra likviditet. Endast två procent är oroliga i närtid.

ANNONS