Rydholms modehus - en 100-årig släktsaga

Världskrig, lågkonjunkturer och hotande e-handel. Ingenting har kunnat stjälpa hundraåriga Rydholms modehus i Varberg. Företaget drivs av den tredje generationen och den fjärde knackar på dörren. Personlig service och sparsamhet är nyckeln bakom familjeföretaget.

ANNONS
|

Rydholms modehus är en institution i Varberg, känd för sitt stora utbud av damkläder och sina många skyltdockor. Butiken har legat på samma plats, det vill säga i hörnet Kyrkogatan/Drottninggatan, i hundra år. Den främsta målgruppen är kvinnor över 50 år och många varbergare kallar den tantaffär.

– Den klassiska tanten, hon finns inte längre, menar ägaren Marie Gustafsson.

Rydholms ratar e-handeln

Modehuset har ingen e-handel, men hemsida, Facebookkonto och en kundklubb.

Vardagslyx. Marie Gustafsson fortsätter att sälja kläder ”som ingen annan har”.
Vardagslyx. Marie Gustafsson fortsätter att sälja kläder ”som ingen annan har”. Bild: Annika Karlbom

– E-handeln har bara påverkat oss marginellt och vi planerar inte att starta någon heller. Kostnaden är för stor. Även om näthandeln inom mode skulle öka till 30 procent så är det fortfarande 70 procent som handlar på traditionellt vis.

ANNONS

– Jag har vuxit upp med personlig service och att bygga förtroende med kunderna. Våra kunder vill köpa på plats, prova, känna och klämma på varan innan de köper, resonerar Marie Gustafsson.

Upplärda av mamma

Marie och hennes syster Paula Gustafsson är upplärda av mamma Märtha Gustafsson, född Rydholm. Det var Märthas pappa, Carl-Johan Rydholm, som startade affären runt 1920.

På den tiden hette butiken Partilagret. Där såldes herrkläder som kostymer och skjortor, men också tyger på metervara och sängkläder.

– Jag brukade sitta på kontoret och lyssna när pappa prutade. Det var jätteroligt och spännande, minns Märtha Gustafsson, i dag 90 år gammal.

Vägrade bli bonde

Carl-Johan Rydholm (född Johansson) föddes 1879 på en bondgård i Skaftarps by i Rydaholms socken i Småland och var ett av sex syskon. Han hade inte den minsta lust att följa i fädrens spår, utan smet hellre undan gårdssysslorna och grejade med mekaniska saker.

– Pappa älskade teknik och utbildade sig först till urmakare, berättar Märtha Gustafsson.

När två syskon köpte föräldragården i Småland 1903 fick Carl Johan loss ett startkapital. Han köpte och avverkade skog i Öxabäck och i Bohuslän och gjorde sig därmed en bra slant. Han lät också bygga ett stort hus i Holsljunga, blev grosshandlare i textilier och flyttade vidare till Limmared.

ANNONS

– Pappa var den första i byn som hade radio. Folk vallfärdade hem till honom för att lyssna, berättar Märtha Gustafsson. Han var mycket arbetsam, men han var inte så mycket för att stå bakom disken och sälja själv, det gjorde andra för honom.

Tog lagret till Varberg

Hur och varför Carl-Johan hamnade i Varberg är höljt i dunkel. Men hans dotter vet att han med nöd och näppe slapp undan en rådande ekonomisk kris och konkurs och att han flyttade till Varberg med sitt lager av textilier efter första världskrigets slut.

Partilagret 1928. Carl-Johan Rydholm med hustrun Mathilda längst till höger i bild. Övriga är troligen personal.
Partilagret 1928. Carl-Johan Rydholm med hustrun Mathilda längst till höger i bild. Övriga är troligen personal. Bild: Privat

Varbergarna efterfrågade hans varor. Därför startade han Partilagret på Drottninggatan, i samma del av huset som Rydholms nu huserar i, men i en mindre lokal än i dag.

Dog efter hjärnblödning

Carl-Johan Rydholm gifte sig med Mathilda, sjuksköterska från Skåne. Han ska ha varit fullt frisk när han plötsligt drabbades av en hjärnblödning 1950 och dog efter en vecka. Carl-Johan lämnade sin hustru, sonen Paul och dottern Märtha efter sig.

– Vi var bara 20 och 23 år gamla när vi tog över affären. Jag minns när vi åkte till Algots i Borås för att handla, vi var så blyga att vi nästan inte vågade gå in. Algots var stora på den tiden och vi var så små, säger Märtha.

ANNONS

Det var i den vevan som Partilagret bytte skepnad och namn till Rydholms modehus.

Märtha Rydholm satsade på gemensamma inköp tillsammans med andra. Första resan gick till modemässan i Düsseldorf. Märtha övertalades att köpa 400 (!) klänningar.

Sov i matrummet

– Försäljningen gick väldigt bra och nästa säsong åkte jag dit själv. Sen blev det två resor om året och jag tog alltid de billigaste flygresorna och de billigaste hotellrummen. Jag hyrde bland annat hos ett äldre par som satte in en säng i sitt matrum. Vi var ett väldigt litet företag utan någon större ekonomi.

Märtha beskriver sig själv som en boren entreprenör, en som älskar att göra affärer. Hos henne föddes idén om att butiken skulle ha kläder som ingen annan här hemma hade. Därmed blev det ännu fler inköpsresor – till modemässor i Paris och London...

– När varorna kom hem till damaffären var det som julafton för personalen, väldigt roligt! Det var inga dyra och exklusiva kläder, det var kopior, men de fanns inte här i Sverige.

– Något år var jag i Paris fem gånger och jag har räknat ut att jag gjort 80 resor till dit, de flesta gångerna ensam, säger hon.

Efter ett par år gick syskonen skilda vägar. Märtha tog över modehuset medan brodern först startade klädföretaget Tenson och senare Taiga.

ANNONS

Paul gick bort för drygt 20 år sen och Taiga drivs i dag av sonen Jonas Rydholm och hans fru Ann. Taiga tillverkar rejäla arbetskläder för utomhusbruk, ligger vid Varberg nord och omsätter 120 miljoner kronor om året.

Pauls äldste son, Mats Rydholm, har satsat på fastigheter. I flera av bolagen finns bröderna Jonas och Claes med som delägare.

Men åter till modehuset:

Märtha Rydholm gifte sig med Jean Gustafsson. Jean beskrivs som en ”makalös” säljare. Han drev Rydholms herr med butiker i både Varberg och Falkenberg.

Jean Gustafsson drev herrbutiker i både Varberg och Falkenberg. Bilden togs i samband med Jeans förslag om att bygga ett tak över gågatan Torggatan.
Jean Gustafsson drev herrbutiker i både Varberg och Falkenberg. Bilden togs i samband med Jeans förslag om att bygga ett tak över gågatan Torggatan. Bild: Privat

Tillsammans satsade makarna även på fastighetsköp. Att köpa det hus där Rydholms modehus ligger var förstås självklart. Märtha Gustafsson har i dag delat upp tillgångarna på sina båda döttrar. Därmed äger Marie och Paula och deras barn åtta centralt belägna hyresfastigheter i Varberg med cirka 120 lägenheter, samt affärslokaler.

– Fastighetsköpen har visat sig vara en väldigt bra investeringar, säger Märtha Gustafsson. Jag har alltid haft full kontroll på kostnaderna och amorterat mycket så att jag kan sova gott om nätterna. Det har jag lärt mig efter pappa, han var ju smålänning.

– Men dambutiken har hela tiden kunnat klara sig själv.

Ensam ägare

Marie Gustafsson, 60, blev nyligen ensam ägare till Rydholms modehus. Lillasyster Paula, 54, ägnar sig åt fastighetsförvaltningen. Båda är mer eller mindre uppvuxna i butiken och har jobbat tätt tillsammans med mamma Märtha.

ANNONS

– Jag och mamma reste ihop i 20 år. Och även om hon har dragit sig tillbaka, är hon fortfarande med oss i tankarna. Hon har ofta förslag på hur saker ska göras, ler Marie.

Nu är det hon som reser ut i världen och köper modeplagg. Men inte i år. Coronapandemin satte stopp. Försäljningen dök med 50 procent i april. Kunderna stannade hemma, men har nu försiktigt vågat komma tillbaka. I oktober noterades ett tapp på 15 procent. Men i november infördes ännu strängare restriktioner som säger att vi ska hålla oss undan butiker.

Finns Rydholms modehus kvar om tio år?

– Ja, det tror jag, svarar Marie Gustafsson. Jag tror på att kunderna vill fortsätta känna och klämma och jag tror på personlig service.

Om allt går enligt plan kommer Maries dotter Marielle Rydholm ta över verksamheten på sikt.

 Marielle Rydholm är redo att ta över familjeföretaget när mamma Marie inte längre vill eller orkar. Dottern Tilde står på tillväxt.
Marielle Rydholm är redo att ta över familjeföretaget när mamma Marie inte längre vill eller orkar. Dottern Tilde står på tillväxt. Bild: Annika Karlbom

– Jag har jobbat extra här sen jag kunde vika en tröja, säger hon. Och jag är redo, men nu är det mammas tid.

Marielles dotter Tilde, 3,5 år, visar också intresse för branschen.

– Mor och dotter är så lika, Tilde gillar också kläder, att klä upp sig. Och hon är medveten om vad som passar och inte passar, säger mormor Marie.

ANNONS

LÄS MER:Tenson tar över Barres lokal

LÄS MER:Varbergare ny vd och delägare i Tenson

LÄS MER:Halland för 50 år sedan: 2 – 8/3 1969

ANNONS