Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ringhals 4, längst till höger, kan inte återstartas förrän 31 januari efter felaktig driftläggning. Det fem månader långa stoppet kommer med stor sannolikhet att orsaka ännu högre elpriser när Sverige måste importera mer el än vanligt i vinter. Bild: Håkan Johansson
Ringhals 4, längst till höger, kan inte återstartas förrän 31 januari efter felaktig driftläggning. Det fem månader långa stoppet kommer med stor sannolikhet att orsaka ännu högre elpriser när Sverige måste importera mer el än vanligt i vinter. Bild: Håkan Johansson

Ringhals 4-stoppet förlängs

Ringhals 4 kommer att vara ur drift två månader längre än planerat. Det innebär att reaktorn kommer att stå stilla till och med januari nästa år. Beslutet är ännu ett hårt slag mot elproduktionen i södra Sverige.

Reaktor 4 skulle ha tagits i drift 4 september efter sedvanligt underhåll. Vid förberedelserna för uppstart gick ett antal elpatroner sönder. Patronerna sitter i botten på den tolv meter höga tryckhållaren i reaktorinneslutningen.

Redan då varnade Pontus de Maré, driftschef på Svenska kraftnät, om att elpriserna skulle pressas uppåt. Att återstarten nu förlängs i ytterligare två månader förvärrar givetvis situationen.

Ökat importbehov

Svenska kraftnät har gjort ett framtidsscenario och kommit fram till att om en reaktor av Ringhals 4 storlek tas ur drift hela vintern ökar Sveriges importberoende till 149 timmar. (Under en normal vinter importerar vi el under 36 timmar.) Och då har Svenska kraftnät redan försäkrat sig om att få köra oljekraftverket i Karlshamn hela vintern, det vill säga till den 14 mars.

Felaktig driftläggning är orsaken

Orsaken till att tryckhållaren på Ringhals 4 skadades har nu utretts. Instruktioner, roller och arbetssätt har förtydligats för att felet inte ska upprepas.

– Felet uppstod inte av stress eller press, utan av en felaktig driftläggning, säger Anna Collin, presschef.

De nya delar som nu krävs finns inte i lager. Därför måste nya tillverkas och det uppdraget har gått till det franskägda företaget Framatomes tyska del. Enligt den första prognosen skulle 4:an satts i drift 30 november. Men arbetet är mer krävande än väntat.

– Arbetet med att kartlägga skadan och vilka åtgärder den kräver satte igång redan samma dag den konstaterades. Planen som lagts visar nu att vi behöver förlänga avställningen till 31 januari, säger Björn Linde, vd för Ringhals i ett pressmeddelande.

Över hundra personer från Ringhals samarbetar med viktiga leverantörer. Efter den initiala fasens kartläggning och analyser fortsätter uppdraget med att utarbeta arbetsmetoder, ta fram specialverktyg och reservdelar för att återställa tryckhållaren, enligt pressmeddelandet.

Fullskalig modell byggs

För att kunna göra detta byggs en modell i full storlek av tryckhållaren i icke radioaktiv miljö i Ringhals testcenter. Det görs för att kunna kvalificera de specialverktyg som krävs för att göra rent och reparera komponenten, och för att personal ska kunna träna på nya arbetsmoment.

– Tryckhållaren är radioaktiv, alla arbeten förbereds noggrant och att öva i testmiljö hjälper oss att arbeta säkert och effektivt när vi är klara för att utföra de faktiska reparationsarbetena, säger Björn Linde.

– Vi har ett stort jobb framför oss, men motivationen är stark eftersom kärnkraften är efterfrågad i södra Sverige. Alla tillgängliga resurser läggs på att få Ringhals 4 i drift, säger Björn Linde.

Reaktorn står för 5-6 procent av Sveriges elproduktion. För närvarande är endast Ringhals 3 i full drift. Samtidigt har Forsmark 1 tagits ur drift på grund av planerad revision. Det innebär att det för närvarande bara är fyra reaktorer i gång av sex möjliga.

Tryckhållaren är en jättepjäs

•Tryckhållaren är en av tryckvattenreaktorns större komponenter: 12,8 meter lång med en diameter på 2,4 meter. Vikten är cirka 84 ton.

•Tryckhållaren ser till att trycket i reaktorn är så högt att vattnet inte kokar. Trycket höjs om man tillför värme via elpatroner i botten av tryckhållningskärlet, och sänks om man sprutar in vatten i ångan i den övre delen av komponenten.

Källa: Ringhals

LÄS OCKSÅ: Nya delar krävs för att återstarta Ringhals 4

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.