Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Pivabs strategi under corona bygger på distans

När pandemin slog till lamslogs fordonsbranschen och fabriker stängde. Underleverantören Pivab hittade en lösning: internet. Nu har de levererat, byggt och driftsatt två bilskadeanläggningar i Thailand utan att vara på plats fysiskt.

Pivab är ett familjeföretag med 13 anställda som konstruerar och designar lackeringsanläggningar för bil- och industribranschen. Legotillverkning sker bland annat i Frillesås, Falkenberg, Borås och Malmö. Kontoret ligger i Veddige. Virginia Pihlblad, dotter till ägarna och grundarna Rigmor och Ronny Pihlblad, är vice vd.

Bolaget har ett samarbete med en kund, vars namn inte får nämnas enligt sekretess. Tack vare det samarbetet fick Pivab fick i uppdrag att bygga två bilskadecenter i Bangkok, där bolaget var verksamt under 1990-talet.

Thailand stängde gränsen

Sen kom pandemin. Att resa till Thailand, med dess hårda restriktioner, var inte att tänka på. De svenska montörer som normalt sett skulle ha byggt anläggningen på plats fick inte heller resa in. Att få in material i landet var dock inga problem.

– Det fanns inte på kartan att tacka nej på grund av corona, säger Virginia Pihlblad. Jag sökte och hittade en viss person och tack vare honom kunde vi säkra vissa delar. Sedan hittade vi en duktig projektledare som kunde hjälpa oss på plats att erhålla rätt information samt hålla i allt det byggtekniska och samordna med hantverkare på plats. Han blev vår lyckoamulett.

Driftsatte online

Tack vare kommunikationsplattformar som Teams och Whatsapp kunde bygget genomföras på plats med instruktioner från Veddige.

– Vi till och med driftsatte anläggningarna online och vår projektledare i Thailand kunde kontrollera att det fungerade, säger Virginia Pihlblad.

Tack vare samma kund har Pivab nu fått i uppdrag att bygga tre likadana men något mindre bilskadeanläggningar i Malaysia. Jobbet utförs även här av samma projektledare och efter samma koncept som i Thailand.

Skeppas till Kuala Lumpur

I slutet av mars lastas ett fartyg i Göteborg med det material som krävs och skeppas till Kuala Lumpur. Seglatsen tar fyra-fem veckor.

– Thailand var startskottet. Vi är inte rädda för att ta fler sådana här arbeten trots pandemin. Och utföra allt online.

Virginia Pihlblad har ett råd till andra företagsledare i liknande situation:

– Bli inte lamslagen. Våga bolla idéer med alla. Satsa! Sen är det bara att gå all in.

Pivab fick Varbergs kommuns miljöpris 2015.

LÄS MER: Miljontvist avgjord i hovrätten

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.